Foto: DELFI

Premjerministre Laimdota Straujuma (V) atbalstījusi biedrības "Delna" ierosinājumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas (KNAB) turpmāko darbību turpināt konsultācijas ar ekspertiem un organizēt sabiedrisko apspriešanu nevis jautājumu virzīt valdībā, portālu "Delfi" informēja "Delna".

Biedrība norādījusi, ka tā piedāvājusi Straujumai organizēt plašāku diskusiju ar sabiedrību, iesaistot starptautiskus ekspertus. Tādējādi valdībai un vēlētājiem būtu iespēja iegūt argumentētu vērtējumu un priekšlikumus par KNAB darbības uzlabošanu un politiskās neatkarības nodrošināšanu, norādījusi nevalstiskā organizācija.

Līdz šim valdības paustie argumenti ar mērķi panākt izmaiņas biroja pārvaldībā biedrību nav pārliecinājuši. Tāpat "Delna" neatbalsta uzraudzības maiņas nepieciešamību. Kā skaidrojis biedrības priekšsēdētājs Gundars Jankovs, "sadalot KNAB funkcijas, nododot tās citām valsts iestādēm, būtiski mainot KNAB institucionālo uzbūvi un kļūstot par iekšlietu struktūru, KNAB nebūs atbilstoši organizēts starptautiskiem pretkorupcijas organizāciju darbības principiem, kā arī tiks mazināta KNAB neatkarība".

Jankovs minējis, ka birojs un tā paveiktais politiskās korupcijas apkarošanā vērtēts pozitīvi tendenci, īpaši starptautiskajā vidē. Tas liekot secināt, ka būtisks jautājums ir par esošās sistēmas darba spēju nodrošināšanu nevis pārstrukturēšanu. "Tieši KNAB neatkarības stiprināšana ir viens no galvenajiem ieteikumiem Eiropas Savienības, GRECO un citos starptautiskajos ziņojumos, kuros apskatīta Latvijas spēja un institucionālais ietvars cīnīties ar korupciju," norāda "Delna" direktors.

Biedrība uzsver, ka KNAB funkcijas ir "politiski jūtīgas". Biroja funkcijas ietver pretkorupcijas politikas plānošanu un preventīvo pasākumu īstenošanu, noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanu, kriminālizlūkošanu un operatīvo darbību, politisko partiju finansēšanas kontroli, kā arī interešu konfliktu novēršanu valsts amatpersonu darbībā.

9.decembrī "Delna" vērsās pie Straujumas, aicinot nevirzīt priekšlikumus par KNAB darba uzlabošanu valdībā bez iepriekšējas apspriešanas ar ekspertiem un organizēto pilsonisko sabiedrību. 2015.gada 23.janvārī biedrība kopā ar domnīcu "Providus" un Valsts kanceleja plāno rīkot ekspertu diskusiju un analizēt publiski izskanējušos pārmaiņu piedāvājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!