Foto: F64

Ir svarīgi pieminēt totalitāro režīmu noziegumus un jādara viss, lai tas nekad vairs neatkārtotos, svētdien piemiņas pasākumā Nacveilera - Struthofa koncentrācijas nometnē Francijā, teikusi Ministru prezidente Laimdota Straujuma, portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejā.

"70 gadus pēc Otrā pasaules kara beigām ir svarīgi pieminēt un nekad vairs nepieļaut kara un totalitāro režīmu noziegumus. Tas ir traģiskās pagātnes noziegumu atgādinājums 21.gadsimtam, un mums ir jādara viss lai tas nekad vairs neatkārtotos," norādījusi Straujuma.

Svētdien, 26.aprīlī, aprit 70 gadi kopš Nacveilera - Struthofa nometnē ieslodzīto atbrīvošanas.

Ministru prezidente pēc Francijas prezidenta Fransuā Olanda ielūguma kā ES prezidējošās valsts pārstāve svētdien ieradās Francijā. Goda viesu vidū bijuši arī Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs, Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks un Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Tūrbjorns Jaglands.

Laika posmā no 1941. un 1945.gadam vairāk nekā 50 000 deportēto Nacveilera-Struthofa nometnē tika paverdzināti, 20 000 gāja bojā. Tika ieslodzīti aptuveni 30 nāciju pārstāvji, to skaitā 16 000 poļi, 6000 francūži, 3700 vācieši, arī 400 Latvijas iedzīvotāji.

Savukārt 8.maijā Straujuma pēc piemiņas brīža II Meža aicina uz piemiņas brīdi Salaspils memoriālā, lai pieminētu visus, kuri bija ieslodzīti un nomocīti šajā nometnē II Pasaules kara laikā. "Par Salaspils memoriālu ir nepieciešams objektīvs stāsts, vēsturniekiem pie tā jāstrādā. Salaspils nometnē ir bijis ieslodzīts arī Latvijas Centrālās Padomes priekšsēdētājs Konstantīns Čakste, turēts latviešu rakstnieks un ārsts Miervaldis Birze," paudusi premjere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!