Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien aprit Laimdotas Straujumas (V) vadītās valdības 100 dienas.

Straujumu Ministru prezidentes amatā apstiprināja šā gada 22.janvārī. Viņa amatā stājās pēc iepriekšējā valdības vadītāja Valda Dombrovska (V) demisijas saistībā ar traģēdiju Zolitūdē pagājušā gada novembrī. Dombrovskis valdības vadītāja amatā bija kopš 2009.gada 12.marta un bija ilglaicīgākais premjerministrs Latvijas vēsturē.

Par svarīgākajiem Straujumas vadītās valdības darbiem uzskata cīņu ar psihoaktīvajām vielām - ir izdarīti grozījumi Krimināllikumā, paredzot atbildības noteikšanu personām, kuras pārdod jaunās psihoaktīvās vielas jeb "spaisu", kā arī darbu pie Zolitūdes traģēdijas lietas apstākļu izmeklēšanas. Aprīlī traģēdijas vietā tika īstenots eksperiments, kura laikā notika kontrolēta "Maxima" drupu brucināšana, kas deva nozīmīgus pavedienus vainīgo noskaidrošanā.

Saistībā ar aktualizēto jautājumu par būvniecības jomu, lai stiprinātu būvniecības procesā iesaistīto atbildību par darbu kvalitāti, norit darbs pie tiesiskā regulējuma pilnveidošanas. Valdība konceptuāli vienojusies par jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanās atlikšanu līdz 2014.gada 1.oktobrim, lai līdz tam vienotos ar visiem būvniecības procesā iesaistītajiem dalībniekiem par nozares tālākās darbības nosacījumiem.

Labklājības jomā viens no būtiskākajiem darbiem ir bijusi pensiju indeksācija, kas notiks šā gada 1.oktobrī. Pensijām indeksēs vienādu daļu - 285 eiro. Turpmāk indeksācija noritēs pēc jaunas kārtības, ņemot vērā inflāciju un vidējo algu pieaugumu valstī. Tāpat panākts būtisks nodokļa atvieglojums sezonas darbos strādājošajiem laukstrādniekiem. Cilvēkiem, kuri strādās sezonas darbos, ienākuma nodokļa apmērs būs vien 15% no laukstrādnieka nopelnītā atalgojuma.

Gada sākumā aktuāls jautājums bija par elektroenerģijas tirgus atvēršanu, kas bija plānota no šā gada 1.aprīļa, taču to atlika līdz nākamā gada 1.janvārim. Šāds lēmums tika argumentēts ar nestabilo situāciju ekonomikā, ko var izraisīt notikumi Ukrainā. Lai mazinātu elektroenerģijas cenu, valdība arī pieņēmusi lēmumu ierobežot obligātā iepirkuma cenas noteikšanas formulās iekļautās komponentes, proti, dabasgāzes cenas mainību.

Tiesību jomā ir sagatavots un valdības atbalstu jau guvis jaunais Administratīvo pārkāpumu procesa likumprojekts. Tas izstrādāts, lai Latvijā ieviestu mūsdienu tiesiskajiem standartiem atbildošu administratīvo pārkāpumu procesu, kas nodrošinātu cilvēktiesību ievērošanu, procesuālo taisnīgumu un soda neizbēgamību. Galavārds par likumprojektu vēl jāsaka Saeimai.

Straujuma valdības darba 100 dienām veltītajā preses konferencē atzina, ka savas vadītās valdības darbu vērtē labi - tā strādājusi stabili un godprātīgi.

Savukārt kā viena no turpmākajām valdības prioritātēm ir nosaukta drošība, kas aktualizējusies saistībā ar notikumiem Ukrainā. "Šodien atrodamies citā Latvijā nekā brīdī, kad valdība sāka darbu, mums ir svarīga visu mūsu drošība," preses konferencē uzsvēra valdības vadītāja.

Pēc intensīvām sarunām nolemts pastiprināt NATO spēku klātbūtni Baltijas valstīs, tostarp arī Latvijā. Baltijas valstīs ir ieradušies ap 450 ASV karavīru un uzturēsies vismaz tuvākos mēnešus. Tiek organizētas arī militārās mācības, kā arī piešķirti papildu resursi 780 tūkstošu eiro apmērā zemessardzes un jaunsargu spēju stiprināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!