Foto: DELFI
Lai arī Korupcijas novēršanas unapkarošanas birojā (KNAB) ir atstādināta viena amatpersona, pašlaikir aizdomas, ka "Latvenergo" lietas materiālu noplūdināšanā iriesaistīta arī citas iestādes amatpersona.

"Mums ir pamatotas aizdomas, ka bez šā atstādinātā darbinieka ir iesaistītas vēl arī citas amatpersonas, bet tās, pēc pašlaik mūsu rīcībā esošās informācijas, nav biroja amatpersonas," ceturtdien žurnālistiem pastāstīja KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks, pagaidām gan nekomentējot, cik un no kurām iestādēm ir šīs amatpersonas.

Viņš norādīja, ka biroja sāktajā dienesta pārbaudē tiks noskaidrots, vai portālā "pietiek.com" atrodamā informācija ir autentiski lietas materiāli. Pārbaudē arī noskaidros izpaustās informācijas daudzumu un to, vai iesaistītas citas personas un vai lietas tālākai virzībai nodarīsi kaitējums.

Pārbaudē arī noskaidros, kāda ir bijusi atstādinātās KNAB amatpersonas motivācija un vai par to ir saņemta materiāla atlīdzība.

Dienesta pārbaudē plānots noskaidrot, vai atstādinātās KNAB amatpersonas rīcībā nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes. Kriminālprocesa sākšana būs atkarīga no tā, kādus faktus izdosies savākt, sacīja Streļčenoks.

Pagaidām nav ziņu, ka informācija būtu izpausta vēl par citām krimināllietām.

Streļčenoks pagaidām dienesta pārbaudes interesēs neatklāja no pienākumu pildīšanas atstādinātās amatpersonas vārdu, ieņemamo amatu un pat dzimumu. Uz pēdām šai amatpersonai izdevās nākt biroja iekšējo kontroles mehānismu un publiski pieejamās informācijas dēļ.

Lai gan notikušais metīšot ēnu uz biroja reputāciju, KNAB priekšnieks uzskata, ka birojā pamatā strādā godīgi cilvēki, taču nekad nevar izslēgt arī negodprātīgu darbinieku rīcību.

"KNAB pamatā strādā godīgi darbinieki, profesionāļi. Ņemot vērā, ka birojs strādā ar noziegumiem, kuros ir iesaistīti milzīgi finanšu līdzekļi un augstas amatpersonas, kā arī šīs amatpersonas gribēs, lai lēmumi no biroja būtu tām labvēlīgi, tiks meklētas iespējas, kā vienu otru darbinieku motivēt," uzsvēra Streļčenoks.

"Šajā gadījumā es nedomāju, ka tas ir sistēmisks raksturs, bet biroja darbībā vienmēr būs risks attiecībā uz to, ka viena otra biroja amatpersona mēģinās atrast sev labvēlīgu ceļu," viņš piebilda.

Streļčenoks uzsvēra, ka birojā kārtība krimināllietu materiālu uzglabāšanā ir stingra.

Jau ziņots, ka KNAB veiktās pārbaudes ietvaros ir noskaidrota un atstādināta no pienākumu pildīšanas viena KNAB amatpersona, kura, iespējams, izpaudusi ziņas no "Latvenergo" krimināllietas materiāliem.

Amatpersonu uz faktu pārbaudes laiku atstādinājis KNAB priekšnieks.

KNAB pagājušajā nedēļā sāka dienesta pārbaudi, kad portālā "pietiek.com" tika publicēti, iespējams, Latvijas energokompānijas "Latvenergo" lietas materiāli.

"Latvenergo" lieta joprojām atrodas pirmstiesas izmeklēšanā birojā. KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe februāra sākumā žurnālistiem pavēstīja, ka šogad lietu plānots nodot prokuratūrā kriminālvajāšanas sākšanai.

Saskaņā ar likumu pirmstiesas izmeklēšanas laikā krimināllietā esošie materiāli ir izmeklēšanas noslēpums un ar tiem drīkst iepazīties amatpersonas, kuras veic kriminālprocesu, kā arī lietā iesaistītās personas, piemēram, aizdomās turētie, liecinieki, eksperti, kam procesa virzītājs attiecīgos materiālus uzrāda likumā paredzētajā kārtībā.

Portāls "pietiek.com" apgalvoja, ka publiskojis vairākas tā rīcībā nonākušas telefonsarunas starp nu jau bijušo "Latvenergo" prezidentu Kārli Miķelsonu un viceprezidentu Aigaru Meļko, kā arī biznesa konsultantu Andreju Livanoviču un franču enerģētikas koncerna "Alstom Power" pārstāvi. Sarunas ierakstītas 2010.gadā, KNAB izmeklējot "Latvenergo" amatpersonu iespējamo piekukuļošanu.

Ziņots arī, ka saistībā ar "Latvenergo" amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām laikā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam KNAB 2010.gada 14.jūnijā sāka kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem, kas ir saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa. Iespējamie noziegumi ir saistīti ar publiskajiem iepirkumiem un rekonstrukcijas darbiem.

Toreiz kriminālprocesa ietvaros bija arī aizturētie, no kuriem vairāki strādāja valsts uzņēmumos "Latvenergo" un "Sadales tīkls".

KNAB aizdomās turētos vaino vairāk nekā 1,2 miljonu eiro noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Kriminālprocesa ietvaros apcietinājums tika piemērots bijušajam "Latvenergo" prezidentam Kārlim Miķelsonam, bijušajam viceprezidentam Aigaram Meļko un uzņēmējam Andrejam Livanovičam, taču vēlāk viņi pret drošības naudu no cietuma tika atbrīvoti.

Situācija ar "Latvenergo" lietas materiāliem ir jau otrs gadījums, kad kāds no biroja darbiniekiem, iespējams, iesaistīts informācijas noplūdināšanā. Aģentūra BNS jau ziņoja, ka, pēc izmeklēšanas uzskata, bijušais iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars, iespējams, ir uzkūdījis kādu KNAB amatpersonu izpaust viņam valsts noslēpumu. TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš uzsvēra, ka KNAB amatpersona ar izmeklētājiem, visticamāk, sadarbojas, jo atrodas brīvībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!