Foto: LETA
Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) divpusējās sarunās ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku ir aizstāvējusi viņa vietnieci Jutu Strīķi, pirmdien preses konferencē pavēstīja Streļčenoks. Latvijas radio viņš norāda, ka KNAB vājina pret bijušo premjeru Valdi Dombrovski (V ) sākto lietu dēļ.

Straujuma amatā ir apmēram deviņus mēnešus, un Streļčenoks ar viņu ticies vairākkārt. Sākotnēji Streļčenokam esot licies, ka Straujuma bijusi ieinteresēta risināt jautājumu par to, kādā veidā samazināt spriedzi sabiedrībā attiecībā uz KNAB. Taču divpusējo sarunu laikā premjerministre sākusi Strīķi aizstāvēt un devusi mājienus, ka viņa dažas prasības varot neievērot.

"Varu jums pateikt, ka vairāku divpusējo tikšanos laikā Ministru prezidente ieņēma tādu kā aizstāvošu pozīciju attiecībā uz Strīķes kundzi, mēģinot teikt, ka šis cilvēks ir idejisks un var, iespējams, dažas prasības neievērot. Varu pateikt, ka bija tāda ieinteresētība šo jautājumu tomēr noklusēt un vairāk to neattīstīt, nepieņemt lēmumu attiecībā uz reaģēšanu uz Strīķes kundzes neizpildītiem darbiem," paziņoja Streļčenoks.

Viņš sevi preses konferencē nodēvēja par cilvēku cīnītāju un paziņoja, ka vienmēr vadījies pēc principa, ka amatpersonām ir viens likums. Strīķes gadījumā Streļčenoks uz pārkāpumiem neesot varējis nereaģēt, lai arī pirms stāšanās amatā nav spējis iedomāties, ka pieredzējusī KNAB priekšnieka vietniece būs jāatbrīvo no amata.

Savukārt Latvijas radio raidījumā "Aktuālais temats" Streļčenoks sacīja, lai nepieļautu pret bijušo premjeru Valdi Dombrovski (V ) sākto lietu objektīvu izmeklēšanu, pašreizējā premjere Laimdota Straujuma (V ) cenšas vājināt KNAB.

KNAB vadītājs jau iepriekš ir izteicies, ka tiekot mēģināts vājināt biroju. Radio viņš sacīja, ka tas tiekot darīts, lai "mēs [KNAB] nepievērstu uzmanību tieši tiem jautājumiem, kuros, iespējams, iesaistīta kāda augsta amatpersona."

"Pašlaik birojā attiecībā uz dažiem jautājumiem par bijušo un esošo premjeru ir sāktas pārbaudes. Varbūt cilvēki sajuta, ka ir kāda veida briesmas vai nepatikšanas," sacīja Streļčenoks.

Jau ziņots, ka Streļčenoks pēdējā pusotra gada laikā vairākkārt vērsies pret Strīķi un domstarpības starp daļu KNAB darbinieku un Streļčenoku joprojām pastāv.

Streļčenoks 7.februārī uzteica darbu savai vietniecei, bet valdības vadītāja Straujuma strīdā neiejaucās un Streļčenoka rīkojumu neatcēla.

Strīķe vērsās Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā, kura 10.aprīlī atcēla Streļčenoka lēmumu. Strīķe pēc sprieduma varēja jau nākamajā dienā atgriezties darbā. Pēc atgriešanās KNAB priekšnieka vietnieces amatā pret Strīķi tika ierosināta vēl viena disciplinārlieta, kurā Streļčenoks viņai piemēroja rājienu.

Pēc vēl vienas ierosinātas disciplinārlietas Streļčenoks 11.jūlijā parakstīja rīkojumu par Strīķes disciplinārsodīšanu un nolēma viņu pazemināt amatā uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem, sākot ar 21.jūliju. No šī datuma Strīķe ir iecelta par biroja Juridiskās un personālvadības nodaļas galveno speciālisti iesniegumu jautājumos. Strīķe gan pēc pazemināšanas amatā ir saslimusi un joprojām ārstējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!