Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jaroslavs Streļčenoks uzskata, ka KNAB šefa konkursā izkritis tieši Satversmes aizsardzības biroja (SAB) aizdomu dēļ, svētdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto".

Pie vainas esot Satversmes aizsardzības biroja (SAB) sniegtā informācija, par, viņaprāt, nepamatotiem riskiem valsts noslēpuma pielaides saņemšanai, informē raidījums.

"Visticamāk, tas ir kaut kādā veidā varbūt saistīts ar to, ko piestādīja SAB. (...) Bet man jautājums ir tāds: ja, pieņemsim, ir kāda varbūtība, ka es varētu pazaudēt pielaidi valsts noslēpuma objektam, tad šajā situācijā analoģiska būtu situācija, ka CSDD nevar izsniegt vadītāja apliecību tikai pamatojoties uz to, ka cilvēks iegāja veikalā un, iespējams, viņš nopirks arī alkoholu un līdz ar to ir potenciāls dzērājs," intervijā "de facto" sacīja Streļčenoks.

Streļčenoks arī uzsver, ka šobrīd pielaide viņam ir, tāpēc viņš plāno strādāt līdz 16. novembrim, kad ir pēdējā KNAB priekšnieka pilnvaru termiņa diena.

Streļčenoks apgalvo, ka nekādus papildu jautājumus saistībā ar iespēju nesaņemt pielaidi komisija viņam neuzdeva. Pats KNAB šefs savukārt lūdza komisijai informāciju par lēmuma motīviem, taču atbildi līdz piektdienas pēcpusdienai vēl nebija saņēmis.

Tikmēr KNAB šefa vietniece Ilze Jurča pārmet komisijai, ka tā nav pareizi sapratusi konkursa procedūru, ko gan noraida Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš.

"de facto" informē, ka Streļčenoks gatavs drīzumā atstāt KNAB priekšnieka amatu un vairs nav pārliecināts, ka mēģinās tajā atgriezties, bet par nākotnes plāniem runā izvairīgi. "Dzīvosim – redzēsim. Tie ārvalstu piedāvājumi bija augustā, ja es nemaldos. Nu, ja būs tāda iniciatīva un būs vēlme izmantot manas zināšanas ilgstošā laika posmā, es izskatīšu visādus piedāvājumus un iespējas," raidījumam apgalvoja Streļčenoks.

Par atkārtotu startēšanu, ja tiks izsludināts jauns konkurss, Streļčenoks ir šaubīgs: "Ziniet, es nezinu. (...) Man nav izskaidrojami pagaidām tie apstākļi, kādēļ bija pieņemts tāds lēmums."

Jau ziņots, ka KNAB priekšnieka amata kandidātu atlases komisija uz konkursa otro kārtu nolēmusi nevirzīt nevienu no pretendentiem.

Konkursa komisija izvērtējusi pretendentu iesniegtos dokumentus, no SAB saņemto informāciju un vienbalsīgi pieņēmusi lēmumu, ka konkursa otrajai kārtai netiek virzīts neviens pretendents. Tas nozīmē, ka konkurss uz KNAB priekšnieka amatu ir beidzies bez rezultāta.

Kopumā konkursā uz KNAB priekšnieka amatu tika saņemti desmit pieteikumi.

Aģentūrai LETA bija zināmi četri pretendenti, kuri pieteikušies uz KNAB priekšnieka amatu, – pašreizējais biroja vadītājs Jaroslavs Streļčenoks, bijušais Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Haralds Laidiņš, bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis un Latvijas Juristu apvienības vadītājs, bijušais Rīgas Centrālcietuma Drošības daļas priekšnieks Rihards Bunka.

Neoficiāli arī bija zināms, ka KNAB priekšnieka amata kandidātu vidū ir arī bijušais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājs Kristaps Zakulis un Iekšējās drošības biroja Stratēģiskās plānošanas nodaļas priekšnieks Iļja Boronovskis.

Streļčenoka pilnvaras KNAB priekšnieka amatā beigsies 17. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!