Saeimā turpina bangot kaislības par iecerēto jauno vecāku atbalsta sistēmas reformu, kas tapusi pēc tam, kad valdībai tika izvirzīts tā dēvētais demogrāfijas ultimāts.

Trešdien, 23. oktobrī Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, kurai jāatbild par reformu iedzīvināšanas likumprojektu paketi, bija iecerējusi sākt darbu pie alternatīvā likumprojekta, kas paredzētu vecākiem iespēju izvēlēties, cik ilgu laiku viņi vēlas pavadīt mājās ar mazuli. Tomēr tas nebija iespējams, jo Finanšu ministrija nebija paspējusi sagatavot atzinumu par alternatīvā likumprojekta ietekmi uz valsts budžetu.

Tas izraisīja vairāku Saeimas deputātu, tostarp Ingas Bites (RP) sašutumu. Emocionālā diskusijā par izveidojušos situāciju Bite dzēlīgi paziņoja, ka Labklājības ministrija (LM) ņirgājas par Saeimas deputātiem, jo vienošanās par vecāku pabalsta izmaksas laiku esot panākta jau šā gada 19. augustā, bet LM esot speciāli vilcinājusies ar vienošanās ieviešanu paredzošo likumprojektu sagatavošanu.

LM parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V) atcirta, ka LM ierēdņi līdz vēlai naktij strādājuši, gatavojot aprēķinus par alternatīvo likumprojektu, bet viņa partijas biedrene, Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Lolita Čigāne steidza piebilst, ka kvalitatīvu aprēķinu sagatavošana tomēr prasa zināmu laiku.

"Delfi" jau ziņoja, ka pagājušajā nedēļā valdība Saeimā iesniedza likumprojektu, kas paredz vecāku pabalsta izmaksas termiņa pagarināšanu līdz brīdim, kad mazulis sasniedzis pusotra gada vecumu, bet pabalsta apmērs tad saruktu no pašreizējiem 70% līdz 43,75% no jaunās māmiņas vai tēva bruto algas. LM jau valdības sēdes laikā brīdināja, ka iecerētās izmaiņas var tikt apstrīdētas Satversmes tiesā, jo vecākiem netiek paredzētas iespējas izvēlēties, cik ilgu laiku viņi vēlas saņemt vecāku pabalstu.

Valdības sagatavotās izmaiņas nebija pa prātam Saeimas deputātiem, kas steigšus sagatavoja alternatīvu likumprojektu. Tas paredzēja, ka visiem vecākiem tiek maksāts 120 latus liels bērna kopšanas pabalsts, bet attiecībā uz vecāku pabalstu, vecākiem ir iespēja izvēlēties – saņemt bērna kopšanas pabalstu un vecāku pabalstu 60% apmērā no algas līdz brīdim, kamēr bērnam aprit gads, vai pavadīt kopā ar mazuli pusotru gadu, šajā laikā saņemot 120 latus lielo bērna kopšanas pabalstu un vecāku pabalstu 43,75% apmērā no bruto algas.

Tomēr, ņemot vērā to, ka likuma grozījumi jāpieņem līdz 2014. gada valsts budžeta pieņemšanai, bet vēl nav aplēstas alternatīvā likumprojekta ieviešanas izmaksas, trešdien pēc kaismīgas vārdu kaujas, deputātu vairākums nolēma atbalstīt pašu kritizēto valdības sagatavoto likumprojektu izskatīšanu Saeimas plenārsēdē ceturtdien, 24. oktobrī. Likumprojektus plānots skatīt kā steidzamus, vienlaikus mēģinot tos uzlabot ar normām, kas paredzētu jaunajiem vecākiem tomēr dot izvēles iespējas.

Deputātus Biti, Imantu Parādnieku, Dainu Kazāku un Elīnu Siliņu aizskāris arī fakts, ka LM sagatavoto un valdības iesniegto likumprojektu anotācijā viņi nosaukti vārdos, tādējādi viņus "padarot par vainīgiem" pie izmaiņām, kas satraukušas daudzus topošos vecākus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!