Foto: AFP/Scanpix

Diskusijā par kurmju spridzināšanas metodēm vietnē "Twitter" izteiktu pārlieku dusmīgu paziņojumu dēļ policija uz izskaidrošanos izsaukusi žurnāla "Vides Vēstis" galveno redaktori Anitru Toomu, vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Strīdā iesaistītais uzņēmējs Kristaps Mežulis ieviesis kurmju spridzināšanas metodi. Kā zināms, Saeima grasās atļaut kurmju iznīcināšanu un to pielīdzināšanu kaitēkļiem.

Diskutējot par dzīvnieku spridzināšanas ētiskajiem aspektiem, žurnāliste, kuras profila vārds "Twitter" ir "zilaa gos", ierosināja savam oponentam – uzņēmējam Mežulim, kas "Twitter" sevi sauc par "kurminatoru" -, pašam uz savas ādas izmēģināt šādas metodes humānismu un strīda karstumā sarkastiski piesolījās pat atrast kādu, kas varētu palīdzēt, raksta avīze.

Uzņēmējs par šiem draudiem vērsies policijā. Laikrakstam Mežulis skaidro, ka nebīstas tieši no Toomas, bet gan kādiem radikālākiem viņas domubiedriem, kuri varētu, piemēram, apliet ar benzīnu un aizdedzināt viņa mašīnu vai izdauzīt mājai logus.

Mežulis stāsta, ka viņa pakalpojums ir efektīvākais veids mauriņu, ogulāju un dārzeņu plantāciju pasargāšanai, kad kurmji pārmērīgi savairojušies. Taču vides aizstāvjiem ir pretargumenti šādai cīņai. Spridzināšanas metode darbojas bez izlases, un bojā iet visa dzīvība, kas detonācijas brīdī atrodas tunelī. Turklāt, no barības ķēdes izņemot vienu posmu laukā, sākas jauna reakcija.

Kurmis nav grauzējs, kā daudzi to maldīgi iedomājas, skaidro laikraksts. Šim medniekam aizejot bojā, savairojas zemesvēži, maijvaboles, arī ūdensžurkas. Tāpat jāņem vērā ētikas apsvērumi. "Kurmji neapspriež manas dzīves jēgu, un es neapspriežu viņu dzīves jēgu," norāda Tooma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!