Foto: RTU publicitātes attēls
Šajā akadēmiskajā gadā studijās iesaistījušies 81,6 tūkstoši studentu, kas ir par 35% mazāk nekā pirms 10 gadiem, portālu "Delfi" informē Centrālā statistikas pārvalde (CSP).

Pēdējo 10 gadu laikā, samazinoties iedzīvotāju skaitam, studentu skaits ir sarucis par 43,8 tūkstošiem. Gada laikā studējošo skaits ir samazinājies par 1,6%.

Šajā mācību gadā Latvijas augstākās izglītības iestādēs studijas uzsāka 27,1 tūkstotis studentu, kas ir par 5% mazāk nekā pērn.

Kā ierasts, vairums jeb 43% jauno studentu izvēlējās apgūt sociālās un humanitārās zinātnes. Vienlaikus par 8,2% samazinājās uzņemto studentu skaits inženierzinātņu un dabas zinātņu programmās.

Vairāk nekā puse pirmkursnieku (55,4%) studijas ir uzsākuši par personīgajiem līdzekļiem, savukārt 44,6% – par valsts budžeta līdzekļiem.

Studenti izglītību iegūst 54 augstākās izglītības iestādēs – 29 augstskolās un 25 koledžās, kas ir par četrām iestādēm mazāk nekā pērn.

Strauji turpina sarukt absolventu skaits – kopš 2010. gada tas ir samazinājies gandrīz divas reizes. 2017. gadā augstāko izglītību ieguva 14,6 tūkstoši studentu, kas ir par 7,7% mazāk nekā pirms gada. No tiem 9,3 tūkstoši jeb 63,5 % bija sievietes.

Tikmēr gada laikā ir ievērojami audzis studentu skaits, kas iepriekšējo izglītību ir ieguvuši ārpus Latvijas. Patlaban augstskolās studē 7,6 tūkstoši šādu studentu, kas ir par 23,4% vairāk nekā pirms gada.

Par 7% sarucis uzņemto audzēkņu skaits profesionālajā izglītībā.

Šajā mācību gadā profesionālās izglītības programmās mācās 28,5 tūkstoši audzēkņu, kas ir par 1,5% mazāk nekā gadu iepriekš. Mācības norit 46 profesionālās izglītības iestādēs un 11 koledžās.

Līdzīgi kā pērn, arī 2017. gadā profesionālo izglītību ieguva 7,8 tūkstoši audzēkņu. No tiem 35,2% ieguva kvalifikāciju inženierzinātņu, ražošanas un būvniecības jomā, savukārt 26,4% – pakalpojumu sfērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!