Triju Sudānā nolaupīto lidotāju glābšanas operāciju Latvijas vadība otrdien nolēma uzticēt ANO Pasaules pārtikas programmai (UN WFP).

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis otrdien pēc Ministru Kabineta sēdes žurnālistiem sacīja, ka valdība arī nolēmusi nepiedāvāt nolaupītājiem izpirkuma maksu. Šāda nostāja sakrīt ar Sudānas varas iestāžu un ANO viedokli, skaidroja diplomāts.

Teikmanis norādīja, ka WFP Latvijas pilsoņu atbrīvošana uzticēta, jo viņi nolaupīšanas brīdī strādājuši ANO misijai. Turklāt ANO ir līdzekļi, kompetence un zinoši cilvēki, kas var palīdzēt Latvijai, skaidroja valsts sekretārs.

Nolaupītāji vēl joprojām nav devuši nekādu ziņu par to, kur sagūstītie lidotāji atrodas un kas ar viņiem ir noticis, pastāstīja Teikmanis. Līdz ar to pašlaik nav skaidrs, kā rīkoties tālāk, tomēr Latvija lidotāju glābšanai ir izmantojusi visus savus diplomātiskos resursus gan starptautiskajās organizācijās, gan arī pasaules lielvalstīs.

Teikmanis uzsvēra, ka Sudāna ir ļoti augsta riska reģions, tomēr šīs valsts vēstnieks Eiropas Savienībā jau ir apliecinājis, ka darīs visu iespējamo, lai Latvijas pilsoņi izkļūtu no gūsta.

Valsts sekretārs arī informēja, ka uz tālo Āfrikas valsti drīzumā dosies arī Latvijas iestāžu, tostarp Drošības policijas, pārstāvji, lai sadarbotos ar Sudānas varas iestādēm.

Jau ziņots, ka Sudānas rietumos, Dienviddarfūras štatā pagājušās nedēļas beigās nolaupīti trīs Latvijas valstspiederīgie - divi helikoptera piloti un mehāniķis. Latvijas lidotāji ir no uzņēmuma "GM Helicopters". Ārlietu ministrijā informācija par nolaupīšanu saņemta piektdienas naktī.

Pagaidām nav informācijas par iespējamo izpirkuma maksas pieprasīšanu. Nolaupītie piegādājuši humānās palīdzības kravas ANO Pasaules pārtikas programmas (WFP) uzdevumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!