Foto: LETA

Partijas "No sirds Latvijai" (NSL) priekšsēdētāja Inguna Sudraba aicina Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) iedziļināties Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvātajos grozījumos Vispārējās izglītības likumā, kas paredz mācību satura reformas un skolu tīkla optimizāciju.

Grozījumi, kas, kā uzsver Sudraba, paredz izslēgt no likuma pedagoģiskās korekcijas klases, vakarskolas, kā arī samazināt izglītojamo tiesības iegūt vidējo izglītību, izjauc izglītības sistēmu izglītojamajiem, kas nāk no sociāli visievainojamākās vides.

"Uzskatām, ka jau ir paveikts liels ļaunums Latvijas izglītības sistēmai, samazinot finansiālo atbalstu internātskolām, uzveļot visu atbildību par šo skolu uzturēšanu pašvaldībām, kas jau ir novedis pie tā, ka šīs skolas tiek pakāpeniski likvidētas," skaidrots vēstulē Kučinskim.

NSL uzskata, ka iesniegtais likumprojekts "Grozījumi vispārējā izglītības likumā" ir nepietiekami pamatots un neatbild uz būtiskiem jautājumiem, tostarp – kāpēc tiek ierobežotas izglītojamo iespējas iegūt vidējo izglītību, ja izglītojamais ir uzsācis vidējo izglītību vairāk kā divas reizes un Kāpēc tiek izslēgtas vakara maiņu skolas kā skolu veids?

Partijas ieskatā līdz šim vakarskolas ir ieņēmušas būtisku vietu izglītības sistēmā, nodrošinot vispārējās obligātās izglītības pieejamību un otrās iespējas izglītību daudziem tūkstošiem Latvijas izglītojamo.

"Tas ir nodrošinājis iespēju – iegūt izglītību arī pēc obligātās izglītības vecuma pārsniegšanas, pieaugušajiem paaugstināt savu izglītības līmeni un mācīties mūžizglītības kontekstā. Šo skolu likvidācija nevis paaugstinās sekmības līmeni, bet vēl vairāk veicinās noslāņošanos sabiedrībā," uzsvērts vēstulē premjeram.

Vienlaikus NSL uzskata, ka nepamatoti ir arī grozījumi, kas nosaka vispārējās pamatizglītības uzsākšanu no sešu gadu vecuma. "Likumprojekta anotācijā nav sniegta argumentācija, kas ietvertu konkrētus datus un īstenoto pētījumu rezultātus, kas apliecinātu lēmuma pamatotību," norādīts vēstulē.

Vēstules nobeigumā partija aicina Kučinski un valdību iedziļināties IZM piedāvātajos grozījumos un pieprasīt izglītības un zinātnes ministram sagatavot likumprojektu, kas ir pamatots un kvalitatīvs.

Grozījumi Vispārējās izglītības likumā 13. jūlijā tika izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!