Foto: LETA

Mums nav iemesla apšaubīt, ka partijai "No sirds Latvijai!" ziedotā nauda ir pelnīta godīgā ceļā un veidā, norāda partijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba, komentējot strauji pieaugušos politiskā spēka ziedojumus.

"Mēs, partija "No sirds Latvijai", piedalāmies šajās vēlēšanās, būdami spiesti spēlēt pēc jau esošajiem noteikumiem, tātad pieņemam privātpersonu ziedojumus, rezultātā iegūtos līdzekļus pilnībā tērējam priekšvēlēšanu kampaņā," paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem uzsver Sudraba.

Viņa skaidro, ka partijai pārsvarā ir ziedojuši "uzņēmēji un citi pietiekami turīgi ļaudis, par kuru iespējamiem personiskiem naudas uzkrājumiem īpaši brīnīties būtu lieki". Turklāt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam jāpārbauda aizdomīgie ziedojumi. "Protams, ja tiks konstatētas nelikumības no ziedotāju puses, mēs šo naudu nekavējoties atdosim atpakaļ," akcentē politiķe.

Sudraba piebilst, ka ziedojumi "No sirds Latvijai" kasē palielinājās pēc tam, kad plašsaziņas līdzekļi pavēstīja, ka partijai saziedoti vien pārsimts eiro.

"Mums nav iemesla apšaubīt, ka partijai ziedotā nauda ir godīgā ceļā un veidā pelnīta. Jo mēs neesam bijuši pie varas, rīkojuši vilcienu, lielveikalu, termoelektrocentrāļu un lidostu būvniecības konkursus, cēluši ārprātīgi dārgus tiltus un bibliotēkas, tirgojuši bankas, dalījuši valsts pasūtījumus un iekasējuši nodokļus. Ziedoto naudu mēs izlietosim, lai valstī uzsāktu pārmaiņas, kuras visi tik ļoti gaidām," paziņojuma presei klāsta Sudraba.

Viņa arī pauž, ka "No sirds Latvijai" nav piedalījusies likumdošanas procesā, kura rezultātā izveidojusies tāda vēlēšanu sistēma, kur "neviens jaunpienācējs bez pamatīga naudas žūkšņa uz panākumiem nevar cerēt". Tāpat partija nav "izveidojusi esošo priekšvēlēšanu solīšanas shēmu, pateicoties kurai vēlēšanās gandrīz vienmēr uzvar nevis godīgākais un profesionālākais piedāvājums, bet tas, kurš skaļāk un vairāk kliedz, sola un bieži vien arī vairāk melo un kuram ir gana finansiālo resursu, lai ar šo apšaubāmās informācijas gūzmu savaldzinātu vēlētājus", akcentē Sudraba.

Kā ziņots, īsā laikā strauji auguši bijušās valsts kontrolieres Sudrabas vadītās partijas "No sirds Latvijai" ienākumi, un ziedotāji kopumā jau atvēlējuši aptuveni 118 318 eiro.

Pirmais ziedojums partijai piešķirts 6.jūnijā, un no tā brīža līdz 14.jūlijam partijai bija pārskaitīti 13 033 eiro. Sākot jau ar 14.jūliju, ienākumi strauji auguši, sasniedzot kopumā 118 318 eiro.

Lielākie ziedotāji ir samērā maz zināmi uzņēmēji vai cilvēki, kuri saskaņā ar oficiāliem datiem ar uzņēmējdarbību nenodarbojas. Kristīne Petruškina, Jānis Raudzeps un Irina Rudzāte atvēlējuši katrs 15 000 eiro, bet trīs ziedotāji pārskaitījuši aptuveni 14 000 eiro katrs, liecina informācija Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā.

"Firmas.lv" dati liecina, ka Petruškinai pieder būvniecības uzņēmums "Baltic Trest", kurš pagājušā gadā strādājis ar aptuveni 700 000 eiro lielu apgrozījumu un aptuveni 7000 eiro lielu peļņu. Raudzepam pieder individuālais uzņēmums "Otis un Ko", kas nodarbojas ar galdnieku darbiem, savukārt Rudzāte darbojas kādā biedrībā.

14 000 eiro ziedotājam Anrī Kursītim daļēji pieder uzņēmums "Blaizer-AG", kurš pagājušā gadā apgrozījis aptuveni 269 000 eiro un strādājis ar aptuveni 6000 eiro peļņu. Uzņēmums sevi mājaslapā dēvē par Latvijas tirgus līderi biotualešu pārdošanas, īres un apkalpošanas sfērā.

14 000 eiro ziedojušajam Ivaram Falkam pieder uzņēmums "Woodstar", kurš nodarbojas ar nekustamo īpašumu, taču informāciju par apgrozījumu pērn "firmas.lv" neuzrāda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!