Foto: F64

Tas, ko sagatavojis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), ir nevis ziņojums, bet gan plānotājs, uzrunājot klātesošos ikgadējās Saeimas ārpolitikas debatēs, uzsvēra deputāte Inguna Sudraba (NSL).

Ceturtdien Saeimas sēdē norisinās ikgadējās ārpolitikas debates, kurās deputātiem par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos ziņoja ārlietu ministrs.

"Tas ir pārstāsts par to, kādas darbības ir sarakstītas ministra plānotājā – kurp lidoja un kurp plāno lidot, ar ko satikās un ar ko vēl plānots satikties. Vai ministram ir jāiesniedz Saeimā savs plānotājs? Vai tomēr būtu jāsniedz vērtējums, jāinformē par sasniegtajiem konkrētiem rezultātiem un kā tie ietekmē izvirzītos valdības mērķus. Protams, ja tādi būtu!" uzsvēra deputāte.

Viņa norādīja, ka tikmēr, kamēr nav definētas Latvijas nacionālās intereses, nevar būt ārpolitikas. "Nav iespējams noformulēt Latvijas ārlietu politiku, ja nav valdības atbildes uz pamatjautājumiem – ko mēs gribam sasniegt, pat ja mums būtu jārīkojas vieniem?"

Sudraba asi kritizēja visu valdības darbu, norādot, ka katrs ministrs "mierīgi turpina strādāt un dzīvot pats ar savu plānotāju".

"Mēs šobrīd dzīvojam īpaši turbulentā pasaulē. Ja paskatāmies uz to situāciju, kurā mēs bijām pirms gada, kad norisinājās ārpolitikas debates, ir skaidrs, ka pasaule ir kļuvusi vēl trauslāka, neskaidrāka," uzsvēra deputāte. "Un šobrīd vairāk nekā jebkad iepriekš mums ir jābūt skaidriem mūsu nosacījumiem un prasībām, mums ir jāsaprot – vai un ko Latvijas iedzīvotāji ir gatavi maksāt, upurēt kopīgo mērķu vārdā," sacīja Sudraba.

Runas noslēgumā Sudraba secināja, ka tikmēr, kamēr nav formulēti Latvijai svarīgie stratēģiskie uzdevumi, tikmēr nav un nevar būt proaktīvas Latvijas ārpolitikas: "Lielākā problēma Latvijā, kas šobrīd bremzē attīstību, ir Latvijas neticība pašai sev. Savukārt bez sabiedrības ticības un uzticēšanās nav iespējams pieņemt stratēģiskus un ilgtermiņa lēmumus."

Ārpolitikas debatēm teksta un video tiešraidē iespējams sekot portālā "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!