Foto: LETA

Korupcijas apkarotāju kratīšanu piedzīvojusī Saeimas opozīcijas partija "No sirds Latvijai" (NSL) kopš dibināšanas 2014. gadā ziedojumos līdz šim saņēmusi kopumā 675 659 eiro. Starp lielākajiem ziedotājiem ir dažādi uzņēmēji, bijušais premjerministrs un pensionāri, liecina publiski pieejamā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) informācija.

Partijai 15 988 eiro pagājušā gada nogalē ziedojis viens no Latvijā lielākajiem mežu zemes īpašniekiem Modris Fokerots. Viņš bija apsūdzēts Eiropas Lauksaimniecības fonda līdzfinansējuma 179 209 eiro apmērā izkrāpšanā no Lauku atbalsta dienesta un mēģinājumā izkrāpt no valsts budžeta 48 733 eiro kā pievienotās vērtības nodokļa pārmaksas atmaksu un ir atzinis savu vainu. Fokerots šogad martā parakstīja vienošanos ar prokuroru par vainas atzīšanu un sodu - 25 900 eiro.

2014.gadā 15 000 eiro partijai ziedojusi uzņēmēja Jūlija Krūmiņa meita, arī uzņēmēja Maija Čerņavska.

16 000 eiro pirms diviem gadiem ziedojis 1965. gadā dzimušais Normunds Kuka, 14 900 eiro atvēlējis Ivars Amoliņš, kurš darbojas kažokādu izstrādājumu ražošanā. 2014. gadā katrs pa 15 500 eiro ziedojis bijušais "Admirāļu kluba" īpašnieks Jānis Dāvis, kurš pērn devās aizsaulē, un viņa dēls, uzņēmējs Jānis Dāvis.

Partijai 15 000 eiro atvēlējusi būvniecības uzņēmuma "Balt Trest" īpašniece Kristīne Petruškina. 14 000 eiro ziedojis bijušais Latvijas Televīzijas režisors Ivars Falks, kurš darbojas nekustamo īpašumu jomā. 15 000 eiro pārskaitījis arī Jānis Raudzeps, kurš, kā liecina "Firmas.lv" dati, ir galdniecības uzņēmuma "Otis un Ko" īpašnieks.

Starp lielākajiem ziedotājiem ir arī pensijas vecuma cilvēki. Pirms diviem gadiem 5000 eiro atvēlējusi kāda 1936. gadā dzimusī Emīlija Silionova, 10 000 eiro pārskaitījusi 1941. gadā dzimusī Rita Eglīte un šādu pašu summu ziedojusi 1945. gadā dzimusī Inta Astratova. Par šīm kundzēm nav pieejami publiski dati, ka viņas nodarbotos ar biznesu.

Sudrabas partijai simpātijas pauduši arī bijušie politiķi. Pērn 5000 eiro partijai ziedojis bijušais premjerministrs Vilis Krištopans, bet pirms diviem gadiem 4950 eiro atvēlējis bijušais vairāku Saeimas sasaukumu deputāts Oskars Grīgs.

15 000 eiro partijai pārskaitījis 1987. gadā dzimušais Mārtiņš Butāns, kuram, kā rāda "Firmas.lv", pieder kapitāldaļas lopkopības uzņēmumā "Kalnāji" un juridisko pakalpojumu uzņēmumā "MV konsultācijas", kurai gan ir sākts likvidācijas process.

Kopumā 19 000 eiro atvēlējis Anrī Kursītis, kuram daļēji pieder biotualešu pārdošanas, īres un apkalpošanas jomas uzņēmums "Blaizer-AG". Kā vakar vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", iespējams, Kursītis ir ceturtā aizturētā persona kriminālprocesā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā. KNAB pagājušā nedēļā paziņoja, ka šajā kriminālprocesā kopumā tika aizturētas četras personas. Publiski zināms, ka šo personu vidū ir arī Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS), savulaik ar partiju "No sirds Latvijai" saistītais finansists Jorens Raitums un uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš. KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks piebilda, ka kriminālprocesā ir iesaistītas piecas personas un četras tika sākotnēji aizturētas.

KNAB pagājušā nedēļā veica kratīšanu NSL birojā.

"Nekā personīga" vēstīja, ka Krūmiņš aizturēts, jo caur trešajām personām finansējis divas partijas "No sirds Latvijai" un Zaļo un zemnieku savienību, tām abām pārskaitot 135 000 eiro. Savukārt Truksnis, Raitums un Kursītis tiek vainoti kā līdzdalībnieki šādas naudas plūsmas nodrošināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!