Foto: LETA
Visu svešvalodu centralizētie eksāmeni vidusskolēniem nākamajā mācību gadā notiks martā, otrdien apstiprināja valdība.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) paskaidro, ka tas samazinās 12.klašu skolēnu slodzi valsts pārbaudījumu laikā maija beigās un jūnijā. Tā kā pēdējo piecu gadu laikā par 65% samazinājies skolēnu skaits, kuri izvēlas kārtot vācu valodas eksāmenu, tad 2015./2016.mācību gadā eksāmens notiks vienas dienas laikā.

Tā kā svešvalodu eksāmenu norisei nepieciešamas vairākas dienas un tajos piedalās liels pedagogu skaits, tie notiks laikā, kas pārējiem skolēniem būs pavasara brīvdienas. Tādējādi netiks traucēts pārējo skolēnu mācību process, norāda IZM. Vidusskolas beidzējiem pavasara brīvlaiks ir noteikts pēc svešvalodu eksāmenu norises – no 2016.gada 21. līdz 25.martam.

Svešvalodu eksāmenā tiek vērtētas izglītojamo vispārējās prasmes saprast un lietot valodu, tāpēc ir pieļaujama tā norise pirms mācību priekšmeta apguves noslēguma, kas būtiski neietekmē izglītojamo sasniegumu vērtējumu eksāmenā.

Diagnosticējošais darbs 3.klasei ar kombinētu mācību saturu latviešu valodā latviešu mācībvalodas izglītības programmās notiks laikā no 4.janvāra līdz 25.februārim, respektīvi, katra skola varēs izvēlēties, kurā no datumiem organizēt mutisko pārbaudījumu, savukārt mazākumtautību - 9.martā, bet rakstiskais pārbaudījums matemātikā visiem būs 2.martā.

Valsts pārbaudes darbi 6.klases skolēniem latviešu valodā kombinēti latviešu mācībvalodas izglītības programmās norisināsies laikā no 4.janvāra līdz 24.februārim - katra skola varēs izvēlēties, kurā no datumiem šajā laikā mutisko pārbaudījumu rīkot, bet mazākumtautību - 3.martā, rakstiskais diagnosticējošais darbs matemātikā paredzēts 1.martā, bet dabaszinībās - 8.martā.

9.klasei kombinētais eksāmens latviešu valodā gan latviešu mācībvalodas, gan mazākumtautību izglītības programmās plānots 18. un 19.maijā, vienā svešvalodā pēc skolēna izvēles kombinētais eksāmens būs 25. un 26.maijā, rakstiskais eksāmens matemātikā - 31.maijā, Latvijas vēsturē - 7.jūnijā, bet mazākumtautību valodā mazākumtautību izglītības programmās kombinētais eksāmens norisināsies 2. un 3.jūnijā.

Savukārt vidusskolas absolventiem obligātais kombinētais centralizētais eksāmens angļu valodā notiks 15., 16. un 17.martā, vācu valodā - 16.martā, krievu valodā - 17. un 18.martā, franču valodā - 18.martā, rakstiskais pārbaudījums latviešu valodā būs 17.maijā, bet matemātikā - 20.maijā.

12.klašu skolēnu jākārto viens eksāmens kādā no mācību priekšmetiem pēc pašu izvēles. Centralizētais rakstiskais eksāmens Latvijas un pasaules vēsturē paredzēts 24.maijā, bioloģijā - 26.maijā, fizikā - 1.jūnijā, ķīmijā - 3.jūnijā, ģeogrāfijā - 27.maijā, ekonomikā - 6.jūnijā, mazākumtautību valodā un literatūrā (krievu) mazākumtautību izglītības programmās - 8.jūnijā, bet kombinētais eksāmens informātikā 23. un 24.maijā.

Skolēni, kuri atbrīvoti no noteiktajiem valsts pārbaudījumiem uz termiņu, kas īsāks par sešiem mēnešiem, vai tie, kuri neattaisnotu iemeslu dēļ nekārto eksāmenus noteiktajā laikā, tos varēs izdarīt nākamajā mācību gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!