Foto: DELFI

Deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV) un Ilmārs Latkovskis rosina no svētku dienu saraksta izslēgt 1. maiju – Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas dienu un Darba svētkus.

Izslēdzot 1. maiju no svētku dienu saraksta, deputāti to rosina iekļaut atceres un atzīmējamo dienu sarakstā.

Līdzīgi Latkovskis piedāvā rīkoties attiecībā uz 4. maiju – Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, proti, svītrot to no svētku dienām un iekļaut starp atzīmējamām dienām. Viņš piedāvā 4. maiju pārdēvēt par deklarācijas "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu" pieņemšanas dienu.

Vienlaikus Latkovskis rosina noteikt par svētku dienu 21. augustu, kuru viņš piedāvā nosaukt par Latvijas valsts atjaunošanas dienu.

Šos priekšlikumus deputāti iesniedza grozījumiem par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, kas paredz noteikt 11. novembri par oficiālu svētku dienu.

Iepriekš diskusijās par šo likumprojektu deputāti norādīja uz izmaksām un nepieciešamību pārskatīt pašreizējo svētku dienu sarakstu.

Svētku dienās ir paredzētas oficiālas brīvdienas, bet atceres un atzīmējamās dienas nav brīvdienas.

Savukārt partijas "Saskaņa" deputāti Ivans Klementjevs, Jeļena Lazareva, Andris Morozovs un Vitālijs Orlovs rosina likumā noteikt, ka septembra trešajā sestdienā tiek atzīmēta Sporta diena.

Tikmēr deputāti Inguna Sudraba (NSL) un Gunārs Kūtris (NSL) rosina 5. oktobri noteikt par Skolotāju (pedagogu) dienu, aizstājot pašlaik noteikto, ka Skolotāju diena tiek atzīmēta oktobra pirmajā svētdienā.

Abi parlamentārieši arī aicina 10. novembri noteikt kā Zinātnes dienu. Ar lūgumu nākt klajā ar abiem šiem rosinājumiem pie visu Saeimas frakciju politiķiem vērsusies Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība.

Attiecīgie priekšlikumi iesniegti grozījumiem likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienam" uz otro lasījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!