Foto: Kadrs no video
Valsts Neatkarības atjaunošanas dienā Nacionālie bruņotie svētki (NBS) turpina tradīciju organizēt Nacionālo bruņoto spēku dienu kādā no Latvijas novadiem. Šogad militārā parāde notiek Krāslavā. No pulksten 11 svētku militāro parādi videotiešraidē būs iespējams vērot portālā "Delfi".

Kā informē Aizsardzības ministrija, svētku mērķis ir iepazīstināt ar NBS arī tos iedzīvotājus, kuriem nav iespēju apmeklēt tradicionālo valsts svētku parādi 18. novembrī Rīgā.

Pirmā šāda diena notika 2012. gadā Rēzeknē, bet gadu vēlāk – Kuldīgā. 2014. gadā bruņotie spēki Brīvības svētkus svinēja Valmierā. Savukārt 2015. gadā svētkus svinēja Jelgavā – pilsētā, kura atzīmēja dibināšanas 750 gadadienu. Savukārt nākamgad parāde noritēs kādā no Kurzemes pilsētām.

Brīvības svētku dienas pasākumi Krāslavā sākās pulksten 9.30 ar dievkalpojumu Sv. Ludviga Romas katoļu baznīcā.

Savukārt pulksten 11 pilsētas centrā, Rīgas ielā, sākas Latvijas un ASV bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta un Jaunsardzes vienību un tehnikas parāde.

Parādi, kurā piedalīsies vairāk nekā 600 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju glābēju un jaunsargu, komandē 2. Zemessardzes novada komandieris pulkvežleitnants Ervīns Kopeika, bet to pieņem valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Parādes priekšgalā tiek nests Latvijas armijas karogs, kuru nes Zemessardzes 35. nodrošinājuma bataljona karoga vads. Tālāk ierindā soļo 2. Zemessardzes novada štāba, 25., 32., 55. un 56. kājnieku, 34. artilērijas, 31. aizsardzībai no masu iznīcināšanas ieročiem un 35. nodrošinājuma bataljona, Štāba bataljona, Mācību vadības pavēlniecības un Nacionālās aizsardzības akadēmijas, Sauszemes spēku kājnieku brigādes, Ādažos izvietoto ASV spēku – 2. kavalērijas pulka -, Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta un Civilās aizsardzības koledžas un Jaunsardzes vienības.

Parādē piedalās arī vairāk nekā 50 Latvijas un ASV bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts policijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehnikas vienību. Lidojumam labvēlīgos laika apstākļos tehnikas parādi paredzēts ievadīt ar Latvijas un ASV bruņoto spēku un Valsts robežsardzes helikopteru pārlidojumu virs parādes norises vietas.

Par parādes muzikālo noformējumu rūpējas bruņoto spēku orķestris.

Savukārt no pulksten 12 līdz 15 krāslaviešiem un pilsētas viesiem Grāfu Plāteru ielā un pilsētas stadionā būs iespējams vērot tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādi, kā arī dažādus paraugdemonstrējumus.

Lidojumam labvēlīgos laika apstākļos paraugdemonstrējumus atklās alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm dežūrējošo patruļlidmašīnu pārlidojums virs Daugavas. To veiks Igaunijā, aviācijas bāzē Emari, dežūrējošie Lielbritānijas Karaliskie gaisa spēki ar iznīcinātājiem "Eurofighter Typhoon".

Neilgi pēc pulksten 12 paraugdemonstrējumus ievadīs Goda sardzes rotas un bruņoto spēku orķestra defilē programmas.

Savukārt pulksten 13 būs redzams Zemessardzes paraugdemonstrējums “ugunspunkta iznīcināšana”, pulksten 13:15 – Valsts robežsardzes kinologu, pulksten 13:35 - Valsts policijas, bet pulksten 14:05 – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta paraugdemonstrējums.

Tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādē interesenti varēs apskatīt apvidus transportierus un bruņumašīnas, remonta un transporta tehniku, artilērijas un prettanku lielgabalus, laivas un citu flotiles un aviācijas bāzes aprīkojumu, robežsardzes un valsts un Militārās policijas aprīkojumu, kā arī iepazīt karavīru un zemessargu ieročus un cita veida militāro aprīkojumu.

Nacionālās aizsardzības akadēmijas un Rekrutēšanas un atlases centra pārstāvji iepazīstinās klātesošos ar dienesta iespējām bruņotajos spēkos un studiju iespējām akadēmijā, kā arī aicinās pretendentus uz Atvērto durvju dienu, kas notiks 6. maijā akadēmijas izvietojumā Rīgā. Savukārt Jaunsardzes un informācijas pastāstīs jauniešiem, kā kļūt par jaunsargiem.

Pasākumā piedalīsies arī Latvijā izvietotā NATO spēku integrācijas vienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!