Foto: DELFI
Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) iebilstot, ka jauns publiski privātās partnerības projekts var valstij radīt jaunas finanšu saistības, ko liedz vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem, valdība otrdien uz nedēļu atlika lēmumu par jaunās Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes administratīvās ēkas būvniecību.

Finanšu ministrija (FM) otrdien valdības sēdē norādīja, ka nav skaidrs, vai, iesaistoties šajā projektā, valsts neuzņemas finansiālas saistības un līdz ar to nenonāk pretunā ar vienošanos, kas noslēgta ar SVF. Valdība uzdeva Iekšlietu (IeM) un Finanšu ministrijai nedēļas laikā izvērtēt šo aspektu un vēlreiz iesniegt projektu izvērtēšanai Ministru kabinetā.

IeM valsts sekretāre Ilze Pētersone pēc valdības sēdes portālam "Delfi" norādīja, ka Valmieras policijas ēkas PPP projekts aizsākts jau 2006.gadā un sarunu laikā ar SVF Latvija jau iepriekš bija to norādījusi. Taču ierobežojumi attiecas uz tiem PPP projektiem, kas aizsākti 2009.gadā, skaidroja Pētersone.

IeM otrdien valdībā iesniegtie dokumenti paredzēja atļaut ministrijai būvēt jauno policijas kompleksu Valmierā publiski privātajā partnerībā, taču vienoties ar konkursā izvēlēto partneri SIA "Arčers" par kompleksa platības samazināšanu par vismaz 30%, attiecīgi samazinot arī kopējās izmaksas. Iepriekš projekta izmaksas tika lēstas vairāk kā 20 miljonu latu apjomā.

Kompleksā plānots izvietot četras iestādes: Valsts policijas Vidzemes reģionālo pārvaldi, Valsts robežsardzes Valmieras imigrācijas dienestu, Drošības policijas Valmieras reģionālo nodaļu un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Valmieras rajona nodaļu.

Iepriekš ministrija pauda, ka pašlaik ir izdevīgs brīdis uzsākt policijai ļoti nepieciešamās ēkas celtniecību, jo ekonomiskās krīzes iespaidā būvniecības izmaksas ir būtiski samazinājušās.

Par nepieciešamību būvēt jaunas ēkas vairākām toreizējām rajonu policijas pārvaldēm (RPP) valdība vienojās vēl 2006.gadā, tostarp arī nolemjot, ka Valmieras un Jēkabpils RPP būvēs valsts un privātajā partnerībā.

"Arčers" uzvarēja IeM Nodrošinājuma valsts aģentūras izsludinātajā konkursā un plānotā projekta līgumcena bija 28 522 898,49 eiro (20 045 893,05 lati).

IeM savulaik valdībai ziņoja, ka vairākas VP pārvaldes ēkas un tajās izvietotās īslaicīgās aizturēšanas izolatoru telpas ir fiziski un morāli novecojušas un atrodas sliktā tehniskā stāvoklī. Lai risinātu problēmas ar VP ēku un būvju telpu neatbilstību normatīvajām prasībām, no 1999.gada līdz 2004.gadam VP sagatavoja vairākus projektu pieteikumus Valsts investīciju programmai, kuros tika paredzēts veikt ēku un būvju būvniecības un rekonstrukcijas darbus.

No 1999.gada līdz 2006.gadam tikai vienam investīciju projektam – "Dobeles rajona policijas pārvaldes Īslaicīgās aizturēšanas izolatora un garāžu būvniecība" – piešķirti budžeta līdzekļi 187,2 tūkstošu latu apmērā īslaicīgās aizturēšanas izolatora būvniecībai, kas 2001.gada 27.decembrī tika nodots ekspluatācijā.

Ņemot vērā to, ka laika posmā no 1999.gada budžetā netika paredzēti līdzekļi un valsts ilgtermiņa saistību limiti turpmākiem gadiem šo investīciju projektu realizēšanai, VP ēku un būvju būvniecību un rekonstrukciju neuzsāka.

Pērn taupības nolūkos Valsts policija piedzīvoja reformu – pilsētas un rajonu policijas pārvaldes tika likvidētas, izveidojot piecus reģionālos centrus - Vidzemes, Zemgales, Kurzemes, Latgales un Rīgas.

Jau vēstīts, ka pērn vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem liedza valstij uzsākt jaunus PPP projektus.

Ja arī jums ir viedoklis, kādus būvprojektus Latvijā vajadzētu īstenot vai atlikt tuvāko gadu laikā, rakstiet – aculiecinieks@delfi.lv vai izmantojiet satura iesūtīšanas formu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!