Foto: Saeimas administrācija

Sestdien, 23.augustā, Jēkaba laukumā, uzrunājot klātesošos Baltijas Asamblejas (BA) rīkotajā svinīgajā pasākumā par godu Baltijas ceļa 25.gadadienai, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ka "Baltijas ceļš bija, ir un būs stiprs tikai tad, ja vienlīdz stipra tajā būs Lietuva, Latvija un Igaunija. Mēs – Latvija - esam pašā viducī un tāpēc atbildība ir trīs tik liela," portālu "Delfi" informē Saeimas kanceleja.

Baltijas valstu iedzīvotāji pirms 25 gadiem sadevās rokās, no Tallinas cauri Rīgai līdz Viļņai veidojot patiesības ceļu, kas atmaskoja totalitārisma noziegumus un pirms pusgadsimta noslēgtu prettiesisku un cinisku darījumu starp lielvarām, sacīja S.Āboltiņa, uzsverot, ka tā bija varonība, spēks un noturība, tā bija sapņu īstenošana, kas ik brīdi atgādina mums, ka cilvēki ir tie, kas nosaka savu un savas zemes likteni.

Savā uzrunā Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka šobrīd, kad Ukrainā norisinās militārs konflikts, kur ik dienu iet bojā cilvēki, vērtības, ko pirms 25 gadiem kopīgi aizstāvējām Baltijas ceļā, ir aktuālas joprojām. „Sniegt savu atbalstu un palīdzību valstīm, kuras savu nākotni un labklājību vēlas būvēt uz šiem pašiem pamatiem, ir mūsu uzdevums un pienākums. Līdzīgi kā toreiz, arī šobrīd miers, drošība un stabilitāte ir vērtības, kas jānosargā mūsu valsts, mūsu kaimiņu, mūsu sabiedroto un reģiona nākotnes vārdā,” sacīja Āboltiņa.

BA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns, atskatoties 25 gadus senā vēsturē, uzsvēra: „Padomju laikā dzīvojušajiem cilvēkiem, tostarp man, Baltijas ceļš ir atmiņas no mūsu pašu dzīves - vēl joprojām ļoti dzīvas un neaizmirstamas, ar savu vienreizīgumu, ar sadošanās rokās sajūtu, ar fantastisku savstarpēja atbalsta izjušanu, ar apņēmību mobilizēties tālākai kopīgai rīcībai, lai sev un visai pasaulei atklātu vēsturisko patiesību par Baltijas valstīm un lai kopīgi cīnītos par mūsu valstu neatkarību un mūsu pašu, mūsu cilvēku brīvību.”

Vucāns arī sacīja, ka šodienas izpratnē Baltijas ceļš ir vēsturisks simbols, kurš dzīvo cilvēces kolektīvajā atmiņā, veicinot sapratni par solidaritātes un vārda brīvības nozīmi un vērtībām. BA Latvijas delegācijas vadītājs uzsvēra, ka Baltijas ceļš ir miera kultūras īstenošanas piemērs, kas ļāva trim valstīm atjaunot neatkarību nevardarbīgā ceļā.

Lai apliecinātu Baltijas valstu kopību, svinīgajā pasākumā Saeimas deputāti vienlaikus ar pārējo Baltijas valstu kolēģiem pie Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentiem iestādīja Baltijas vienotības koku - Jēkaba laukumā tika iestādīts osis.

Tāpat pasākumā tika apbalvoti BA eseju konkursa „Ko man nozīmē Baltijas ceļš” uzvarētāji. No Latvijas par konkursa uzvarētājiem atzītas – Līga Kone no Liepājas Valsts 1.ģimnāzijas, Inese Muceniece no Rīgas Kultūru vidusskolas un Madara Višņova no Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas. Konkursa mērķis bija motivēt jauniešus aktīvi līdzdarboties Latvijas un pasaules politiskajos, ekonomikas un sociālajos procesos, veicināt interesi par Baltijas valstu sadarbību, kopīgajām vērtībām, kultūras mantojumu un reģiona attīstību.

Pēc svinīgā pasākuma pie parlamenta klātesošie devās uz Doma laukumu, kur piedalījās zibakcijā, atveidojot triju Baltijas valstu kontūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!