Foto: PantherMedia/Scanpix
Piektdien ar svinīgu sēdi paredzēts atzīmēt Latvijas apgabaltiesu 20.dibināšanas gadadienu, portāls „Delfi” uzzināja Tieslietu ministrijā (TM).

Tiesu darbības atjaunošana pēc neatkarības atgūšanas bija būtisks solis tiesu iekārtas vēsturē. Par pašu apgabaltiesu darbības atjaunošanas brīdi var uzskatīt dienu, kad tika apstiprināti to priekšsēdētāji.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) svinīgās sēdes laikā īpaši pateiksies pirmajiem atjaunoto apgabaltiesu priekšsēdētājiem, kuri daudzu gadu garumā stiprināja apgabaltiesas - Jānim Muižniekam - pirmajam Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājam,  Astrīdai Hertai Bērziņai - pirmajai  Kurzemes apgabaltiesas priekšsēdētājai, Pēterim Dzalbem - pirmajam Zemgales apgabaltiesas priekšsēdētājam, Kārlim Valdemieram  - pirmajam Latgales apgabaltiesas priekšsēdētājam un Vidzemes apgabaltiesas priekšsēdētājai Edītei Knēgerei.

Atzīmējot šo cilvēku ieguldīto darbu, veidojot apgabaltiesas tādas, kādas šodien tās pazīstam, tieslietu ministrs dāvinās viņiem vienu no tiesu simboliem - tiesas āmuru ar īpašu gravējumu - kas apliecina šo personu ieguldījumu tiesu sistēmas reformā.

Tāpat pasākumā tiks pasniegti TM apbalvojumi. TM I pakāpes atzinības rakstus un „zelta" spalvu, ko piešķir par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas tiesu sistēmas attīstībā un ilggadēju un pašaizliedzīgu darba pienākumu pildīšanu, saņems bijušie Rīgas apgabaltiesas tiesneši Jānis Bazevičs, Voldemārs Zariņš un Rihards Hlevickis, kā arī pašreizējās tiesneses Inta Jēkabsone un Dzintra Zvaigznekalna-Žagare, Kurzemes apgabaltiesas tiesnese Vineta Mahte un Astra Klaiše, Vidzemes apgabaltiesas tiesnesis Modris Lapiņš, Zemgales apgabaltiesas priekšsēdētāja Inguna Preisa, Latgales apgabaltiesas tiesneses Anna Biksiniece un Ilga Zalužinska.

TM II pakāpes Atzinības rakstu un „sudraba" spalvu, ko piešķir par ieguldījumu Latvijas tiesu sistēmas attīstībā un ilggadēju un pašaizliedzīgu darba pienākumu pildīšanu, saņems Rīgas apgabaltiesas tiesneši Žaneta Vēvere, Boriss Geimans, Guntars Kveska, Guntars Stūris, Inta Zaļā, Sarmīte Vamža, Lidija Pliča, Kurzemes apgabaltiesas tiesneši Laima Kraule, Vineta Vaiteika, Zemgales apgabaltiesas tiesneši Visvaldis Sprudzāns, Dace Skrauple, Inga Akmeņlauka, Inese Skudra, Anita Misiuna, kā arī Latgales apgabaltiesas tiesneši Jānis Dimpers, Ilmārs Stivriņš, Igors Raciņš un Valentīna Sokolova.

Sēdē aicināti piedalīties visi apgabaltiesu tiesneši, kā arī apgabaltiesu bijušie priekšsēdētāji.

Tāpat svinīgajā sēdē plānota Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces, tieslietu ministra, Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča, ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera un Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Gaida Bērziņa uzrunas, kā arī plānoti vairāki priekšlasījumi.

Svinīgajā sēdē ar priekšlasījumiem uzstāsies Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Tiesību teorijas un vēstures un zinātņu katedras profesors, zvērināts advokāts Jānis Lazdiņš, Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš, Satversmes tiesas tiesnese Sanita Osipova un Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa. Priekšlasījumi būs veltīti gan jautājumam par tiesnešu atbildību, gan personas tiesībām uz taisnīgu tiesu, tiesnešu tiesībām un to robežām, kā arī par apgabaltiesu misiju tiesu struktūrā.

Sēdē notiks Administratīvās apgabaltiesas ēkā Rīgā, Baldones ielā 1a, Lielajā zālē. Tās sākums plkst. 10.30.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!