Foto: Saeimas administrācija

Saistībā ar piektdien notikušajiem teroristu uzbrukumiem Parīzē nevajadzētu jaukt kopā migrantu krīzi ar terorisma krīzi, uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V).

Kā skaidroja Kalniņš, terorisms, no kura cilvēki bēg, ir tas, kas izraisīja patlaban esošo bēgļu krīzi. Tāpēc Eiropai un pasaulei kopumā ir būtiski saprast, kā sistemātiski likvidēt terorismu, kas apdraud rietumu mieru un vērtības.

"Terorisms apdraud visus. Notikušais Parīzē ir briesmīgākais uzbrukums kopš 2004.gada, kad tika sarīkoti sprādzieni pasažieru vilcienos Madridē, Spānijā. Eiropas Savienība (ES), NATO un ANO jau mēģina kaut ko darīt, lai iznīcinātu terorismu, taču tagad visiem kopā ir jāpanāk, ka arābu valstis (Kuveita, Irāna) darītu vairāk terorisma apturēšanā," teica Kalniņš.

Viņš arī norādīja, ka Eiropas valstu robežu slēgšana ir īslaicīgs, nevis ilgtermiņa risinājums esošajiem terorisma draudiem. "Robežu slēgšana nerisinās problēmu. Cik zināms, uzbrucēji Parīzē bija Francijas valstspiederīgie, pašmāju cilvēki. Tāpēc problēmas ir jāsāk risināt valstu iekšienē, nevis noslēdzot valstu robežas. Ir jāiznīcina teroristu finanšu avoti," viņš skaidroja.

Jautāts par to, vai notikušais Parīzē varētu apdraudēt Šengenas zonas pastāvēšanu, Kalniņš, atzina, ka tā varētu tikt apdraudēta, taču vienlaikus viņš pauda cerību, ka līdz tās galam Eiropa neaizies.

Tāpat Kalniņš teica, ka pēc notikumiem Parīzē terorakti var turpināties. "Teroristisko organizāciju pārstāvji jau ir paziņojuši, ka uzbrukumi turpināsies. Arī nesen notikusī aviokatastrofa Ēģiptē, kad dzīvību zaudēja 224 cilvēki, ir apliecinājums tam, ka terorisms turpina apdraudēt rietumu sabiedrības vērtības un dzīvesveidu. Tāpēc vēlreiz uzsveru, ka Eiropai un pasaulei kopumā ir jāstrādā pie tā, lai sistemātiski iznīcinātu terorismu," viņš norādīja.

Kā ziņots, acīmredzot koordinētās apšaudēs un sprādzienos Parīzē piektdienas vakarā nogalināti vismaz 127 cilvēki, bet daudzi citi guvuši ievainojumus, vēsta Francijas mediji.

Apšaudes notikušas vismaz septiņās dažādās Parīzes vietās.

Pēc Ārlietu ministrijas (ĀM) rīcībā esošās informācijas Francijas galvaspilsētā Parīzē atrodas 28 Latvijas valstspiederīgie un pašreizējā informācija liecina, ka neviens no viņiem nav cietis, apliecināja ĀM preses sekretārs vēstnieks Raimonds Jansons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!