Vadot Tautas partijas (TP) frakciju Saeimā, tagadējā Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) ietekme nav bijusi tik liela, lai kāds viņam uzticētos, otrdien raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina pats politiķis.

Laikā, kad norisinājās tā saucamās Rīdzenes sarunas, tagadējais premjers Kučinskis Saeimā vadīja TP frakciju (2006-2009), līdz no šī amata atkāpās.

Kučinskis intervijā atzina, ka pie Ainara Šlesera uz viesnīcu "Rīdzene" devās vienreiz, lai runātu par partijas "Par labu Latviju!" dibināšanu. Tad tagadējais premjers tikai "nojautis lietas", taču viņa ietekme nav bijusi tik liela, lai kāds viņam uzticētos.

Vaicāts, vai, vadot TP frakciju, nav ieņēmis vietu "pirmajā rindā", premjers Domburam skaidroja, ka šādu vietu ieņēmis tikai oficiāli. "Kā redzams, man pat bija jāatstāj amats vienu brīdi. Tieši aiz šādiem iemesliem," norādīja Kučinskis. "Pirmā rinda teica, ka tu tā kā par daudz esi brīvdomātājs," piebilda politiķis.

"Tagad ir citas pirmās rindas. Pirmās rindas vienmēr ir, tikai jautājums ir, kā tas notiek," uzsvēra premjers.

Tādas sarunas vairs nenotiek, atzīmējot, ka saka to ar pilnu atbildību, norādīja premjers. "Šobrīd manā pārziņā ir pietiekoši daudz resursu, lai man nebūtu jāpārtiek no Vecrīgas baumām, bet es arī mazliet vairāk zinātu, kas un kur notiek," izteicās valdības vadītājs.

Pilnā intervija ar Kučinski skatāma šeit:

Kā ziņots, pazīstamais žurnālists Jānis Domburs atsāk pastāvīgu darbu TV žurnālistikā, un, sākot ar oktobra otro pusi, regulāri portālā "Delfi" būs skatāmas viņa vadītās intervijas, diskusijas, dueļi, ko vienos nosaukums "Delfi TV ar Jāni Domburu". Viņš raidījumā aplūkos sabiedrībā aktuālākos notikumus un tematus dažādās jomās, aicinot uz sarunām tobrīd atbildīgākās, spilgtākās vai citādi zīmīgākās personas.

Jau vēstīts, ka skaļā "Oligarhu lieta" sākās 2011. gada 20. maijā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) sākot kriminālprocesu saistībā ar Satiksmes ministrijas (SM), Rīgas brīvostas valdes amatpersonu un valsts amatpersonu, kas ieņem atbildīgu stāvokli, iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem. Toreiz tiesa sankcionēja kratīšanu četrās Saeimas deputāta Ainara Šlesera dzīvesvietās Jūrmalā un vienā dzīvesvietā Rīgā, bet prokuratūrai bija jāsaņem atļauja arī no Saeimas, kura ar balsu vairākumu to gan noraidīja.

KNAB 2015. gada vasaras izskaņā kriminālprocesu nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. Toreizējais KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks medijiem pauda, ka birojs tā dēvētajā oligarhu lietā lūdzis sākt kriminālvajāšanu pret divām personām, neatklājot to identitāti, bet apstiprinot, ka iepriekš šīs personas šajā lietā atzītas par aizdomās turētajiem. Abi aizdomās turēti savu statusu kriminālprocesā bija publiski atklājuši. Līdz ar to bija saprotams, ka KNAB lūdzis kriminālvajāšanu sākt pret Šleseru un jau tad no amata pienākumu pildīšanas atstādināto Ventspils mēru Aivaru Lembergu.

Tā paša gada septembrī prokurors Māris Leja nolēma izbeigt kriminālprocesu daļā pret Lembergu, jo viņa darbībās nav Krimināllikuma pantā par tirgošanos ar ietekmi paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva. Šāds lēmums tika pieņemts arī attiecībā uz ekspolitiķi Šleseru.

2016. gada 12. decembrī KNAB kriminālprocesu izbeidza, jo nekonstatēja nozieguma, kas paredzēts Krimināllikuma 219. panta 2. daļā, sastāvu. KNAB preses pārstāve Laura Dūša toreiz portālu "Delfi" informēja, ka KNAB lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu pieņēma ar uzraugošā prokurora piekrišanu.

Šā gada jūnijā un jūlijā žurnāls "Ir" publicēja viesnīcā "Rīdzene" tā sauktajā oligarhu lietā noklausītās sarunas, liekot apšaubīt likumsargu darba kvalitāti un lēmumu šo lietu izbeigt.

Žurnāls publicēja daļu sarunu atšifrējumu, kas iegūti "no avotiem, kas lūdz savu identitāti neatklāt". Kopumā trīs žurnāla publikācijās un vienā speciālizlaidumā lasāms, kā valsts amatpersonas sarunās spriež par interesēm dažādās kapitālsabiedrībās, mediju ietekmēšanu un plāniem augstāko valsts amatpersonu amatos iecelt sev izdevīgus cilvēkus.

Saeimā pēc sarunu publiskošanas tika izveidota parlamentārās izmeklēšanas komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!