Foto: Reuters/Scanpix

Sociāli taisnīgi būtu vispirms palielināt pensijas, kas ir līdz 200 eiro mēnesī lielas, šodien tiekoties ar vairākām senioru organizācijām, norādīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Kā informēja premjerministres preses sekretāre Aiva Rozenberga, Straujuma šodien tikās ar Rīgas Aktīvo senioru aliansi, Latvijas Senioru aliansi un Latgales reģionālo Senioru apvienību.

Sarunā premjerministre pievērsa uzmanību arī pensiju jautājumam, atzīmējot, ka pārrunās ar Saeimas Sociālo lietu komisiju ir panākta abpusēja izpratne, ka jāpalielina līdz 200 eiro lielās pensijas.

Senioru apvienības arī uzsvēra, ka neatbalsta Latvijas Pensionāru federācijas akciju par parakstu vākšanu, paužot pārliecību, ka tā nav pragmatiska virzība uz pensionāru stāvokļa uzlabošanu saistībā ar budžeta iespējām.

Tikšanās laikā apvienību pārstāvji arī uzrunāja Straujumu par iespēju izveidot sociālo kompetenču centru, kas palīdzētu risināt dialogu ar tiem cilvēkiem, kas neatrodas darba tirgū - senioriem, jauniešiem, daudzbērnu ģimenēm, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Sarunā tika meklēti risinājumi, kā senioru organizācijas, kas jau šobrīd daudz dara šī dialoga labā, varētu vēl plašāk iesaistīt darbā ar dažādām sabiedrības grupām.

Apvienību pārstāvji uzsvēra, ka ir nepieciešams dialogs un morāls atbalsts, ko ne vienmēr varot sniegt valsts pārvalde. "Cilvēkam ir nepieciešama gan uzmanība, gan atbalsts, gan dažādi veidi, kā izskaidrot oficiālo informāciju, un mēs varam būt ļoti noderīgi," pauda senioru pārstāvji.

Jau ziņots, ka iespējamais kompromiss saistībā ar grozījumiem likumā par valsts pensijām varētu paredzēt vispirms pārskatīt mazākās pensijas, lai novērstu negatīvu kapitāla indeksa ietekmi uz to apmēru.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 2.jūnijā, vēl nepieņēma lēmumus par šādiem priekšlikumiem likumprojektam, lūdzot Labklājības ministrijas un Finanšu ministrijas atzinumus par atsevišķiem ierosinājumiem.

Tomēr gan komisijas deputāti, gan arī ministriju pārstāvji norādīja, ka kompromisa variants varētu paredzēt pārskatīt dažādos gados piešķirtās pensijas, sākot ar mazāka apmēra pensijām, nevis atkarībā no pensiju piešķiršanas gadiem.

Komisijas priekšsēdētājas biedrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) norādīja, ka pagājušajā nedēļā komisijas pārstāvji šo jautājumu pārrunājuši arī ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V). Viņš piebilda, ka taisnīgāk šo problēmu būtu risināt tieši ar mazākām pensijām, pakāpeniski virzoties uz lielākām.

Šādam viedoklim piekrita gan opozīcijas, gan koalīcijas deputāti un ministriju pārstāvji. Deputāts Andrejs Klementjevs (S) sacīja, ka nākamgad varētu pārskatīt, piemēram, pensijas līdz 200 eiro, 2017.gadā - līdz 400 eiro un tad visas pārējās.

Komisija arī vērtēja Latvijas Pensionāru federācijas ierosinājumu par lielāku pensiju indeksāciju visiem pensionāriem neatkarīgi no darba stāža, savukārt komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS) pauda uzskatu, ka šo jautājumu vajadzētu saistīt ar darba stāžu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!