Foto: LETA

"Islāma valsts" ("Daesh") vīzija ir izveidot lielo Magribu, pasaules kalifātu un kalifātu arī Eiropā, tāpēc ir jāaizliedz džihādisma ideoloģija, savukārt Latvijai apdraudējums būtu musulmaņu kopienas izveidošanās, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" trešdien saka Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Austrumu nodaļas profesors Leons Taivāns.

Taivāna skatījumā, terora akti Francijā, tikuši rīkoti tieši tāpēc, ka "Daesh" "vīzija ir izveidot lielo Magribu, pasaules kalifātu", un neticīgie, Eiropa, ir pretinieki, ar ko jātiek galā.

Taivāns intervijā saka, ka tāpēc Eiropai būtu jāierobežo "tas, ko mēs saucam par islāmismu, - džihādisma ideoloģiju. Visur tur iekšā ir šis varmācības komponents, un ar šo džihādisms ir jāizbeidz. Tāpat kā nacisms ir izsludināts kā aizliegta ideoloģija un cietuma termiņu tu vari dabūt par holokausta noliegšanu, tieši tāpat ir jāaizliedz visa veida džihādisma ideoloģija un tā pieminēšana mošejās. Pret šādiem soļiem nevarētu būt būtiskas iebildes, jo džihādisms nav viens no islāma pieciem pīlāriem. Jāatceras, ka bez cīņas ideoloģiskajā frontē visi šie drošības pasākumi ir tukša lieta. Šai ideoloģijai ir jābūt aizliegtai".

Viņš skaidro, ka džihāds ir cīņa par islāma uzvaru visā pasaulē. Šajā mācībā ir četri punkti. "Pirmais, džihāds jānostiprina savā sirdī - viendievība un reliģiozitāte tevī pašā; otrais - kalpošana islāma izplatīšanas mērķim ar vārdu; trešais - islāma izplatīšana ar savu roku darbu, un ceturtais, pats galvenais, ar ieročiem rokās. Jāaizliedz tie visi," uzsver profesors.

Viņš arī iestājas pret vārda "Daesh" lietošanu, sakot, ka "Daesh" ir tā pati Sīrijas un Irākas islāma valsts arābu abreviatūra. Tā tiek lietota, lai neskanētu vārds islāms, "ar kuru nēsājas kā ar puvušu olu" un lai terorismu nodalītu no reliģijas. Tāpat tā tiek lietota, lai neskanētu vārds valsts. "Esmu kategoriski pret šiem abiem uzstādījumiem (..) Islāma terorisms izaug no islāma, un islāma kopienai ir jāstrādā, lai tas tā nebūtu".

"Islāma valsts ir reāla valsts. Tai ir teritorija, lojāli iedzīvotāji, nevis vaņģinieki (piespiedu gūstekņi), kā to daži saka. Tai ir savs ekonomiskais pamats. Ne sliktāks kā Krievijai - tā pati ogļūdeņražu pārdošana. Tai ir sava vīzija un ideoloģija, kuras Latvijai, piemēram, nav. Tai ir redzējums, kurp tā iet un kāpēc tā pastāv. Tā ir īsta valsts," atzīmē Taivāns.

Vaicāts, vai Latvijā ir kādi nopietni apdraudējumi no islāma puses vai tie vairāk ir tādas iracionālas bailes, Taivāns atbild, sakot, ka "apdraudējums būtu musulmaņu kopienas izveidošanās. Runa ir nevis par tatāriem vai azerbaidžāņiem, kas šeit dzīvo kopš padomju laikiem un skaitās musulmaņi (kas tie par musulmaņiem?!), bet jaunas, īstas musulmaņu asinis. Tas, ka mums te nav ne tuvu tie labākie apstākļi, salīdzinot ar, teiksim, Zviedriju, mūs varbūt pasargā, bet kaut kādas drupačas jau te paliks un kopienas veidosies".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!