Foto: LETA

Saeimas deputāti šonedēļ lēma par nākamā gada valsts budžetu un kā ierasts, debatēs neiztika bez savstarpējiem apvainojumiem, dzēlībām, uzmundrinājumiem un joku plēšanas. Portāls "Delfi" apkopo spilgtākos debašu mirkļus, kad tautas kalpi atļāvās atkāpes no tēmas un ēverģēlības .

Platpers aizrunājas un sadusmo Mūrnieci

Saeimas deputāts Arvīds Platpers (NSL), diskutējot par grozījumiem Izglītības likumā, pārtērēja debatēm atvēlēto laiku. Tas lika Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA) likt lietā savu āmuru.

Kaimiņu nosauc par tukšrunātāju

Deputāts Jānis Dombrava (NA) pēc Artusa Kaimiņa (KPV LV) slavinošajiem vārdiem par viņa iesniegto priekšlikumu bija pārsteigts. Viņš paskaidroja, kāpēc atsauc savu, Kaimiņa vārdiem runājot, brīnišķīgo priekšlikumu – labāko Dombravas karjerā. Savukārt Dombrava atzīmēja, ka jūtas pagodināts, ka "tukšrunātājs izsaka šādus komplimentus".

Kaimiņš sapņos redz Dolgopolovu

Savukārt, debatējot par Inta Dāldera (V/"Par") priekšlikumu publicēt valsts un pašvaldību darbinieku atalgojumus ik mēnesi, Kaimiņu sadusmoja Sergeja Dolgopolva (S). Viņš kāpa tribīnē un atzina, ka nesen redzējis deputātu sapnī, kurā Dolgopolovs saukts par "likumprojektu kapraci".

"Bet tā jau nav jūsu nauda! Dari ar savu naudu, ko tu gribi! Pērc sieviešu cigaretes, pīpē pie Saeimas, vienalga, tā kā tu to dari! Bet nelien iekšā tur, kur tev principā nevajag līst! Nodokļu maksātājiem ir jāredz, kāda veidā tiek tērēta viņu nauda," uzsvēra Kaimiņš.

Zariņš un Kaimiņš paši demontēs uzrakstu Ministru kabinetā?

Ja Dolgopolovu par savu viedokli Kaimiņš nopēla, tad pilnīgi cits skaits viņam bija uz Ivara Zariņa (S) ierosinājumu nākamā gada budžetā paredzēt 1200 eiro, lai noņemtu no Ministru kabineta sēžu zāles sienas uzrakstu "Viens likums - viena taisnība visiem".

Kaimiņš gan bija neizpratnē, kāpēc tas jādara par 1200 eiro. Viņš piedāvāja savu palīdzību brīvdienās un "vienkārši divatā noņemt". Esošā vietā viņš piedāvāja uzlikt kādu citātu no Džordža Orvela grāmatas "Dzīvnieku ferma".

'Dzirdot Dana Reiznieces-Ozolas vārdu, pat pasaules čempionei šahā ietrīcas balss'

Lūdzot atbalstīt savu priekšlikumu par papildu finansējumu sportam, deputāts Jānis Upenieks (V) vērsa visu klātesošo uzmanību, ka tieši sports visus vieno.

"Neskatoties uz to, ka mums ir dažādi uzskati, dažādas politiskās piederības, piemēram, mēs ar Raivi Dzintaru fanojam par Mairi Briedi. Neskatoties uz to, ka Zariņa kungs ir pēdējā laikā ļoti iemīļojis Ekonomikas ministrijai uzdot daudz jautājumus, mēs abi skrienam orientēšanos," kolēģus uzmundrināja Upenieks.

Izrādās, ka deputāts Varis Krūmiņš (LRA) savulaik bijis pat pirmais Upenieka basketbola treneris.

Ziņots, ka ceturtdien Saeima galīgajā lasījumā atbalstījusi 2018. gada valsts budžetu, vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020. gadam, kā arī ar budžetu saistītus grozījumus 26 likumos un divus jaunus likumus.

Budžeta pieņemšanas procesam varēja sekot arī portālā "Delfi" video un teksta tiešraidē.

Par 2018. gada valsts budžetu balsoja 59 deputāti, pret balsoja 37.

Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 8,75 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 8,95 miljardi eiro. Salīdzinot ar 2017. gada budžetu, nākamgad plānotie budžeta ieņēmumi palielināsies par 725 miljoniem eiro, bet izdevumi pieaugs par 624 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!