Foto: stock.xchng

Pašreizējās koalīcijas partneri pauž skepsi par iespēju līdz 12.Saeimas vēlēšanām īstenot Valsts prezidenta Andra Bērziņa ieceri par tautas vēlētu prezidentu, kuram būtu lielākas pilnvaras. Izskan atturīgs vērtējums arī par pašas idejas īstenošanu.

"Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis pauda viedokli, ka "Satversmes tēvi bija ārkārtīgi viedi" un varas sadalījums starp Saeimu, valdību un prezidentu šķiet ļoti sabalansēts. Politiķis arī uzsvēra, ka "Vienotība" vienmēr ir bijusi parlamentāras valsts aizstāve un neredz pamatu noteikt, ka mums ir nevis parlamentāra, bet prezidentāla valsts.

Divu gadu laikā koalīcijas partneriem nav izdevies atrast vienprātību jautājumā par tautas vēlēta valsts prezidenta ideju, līdz ar to pašlaik šī lieta nav aktuāla, sacīja Reformu partijas (RP) valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters. Viņš atturīgi vērtē Bērziņa rosinājumu nodot prezidenta kontrolē gan Satversmes aizsardzības biroju, gan Latvijas Banku. Tajā pašā laikā politiskais spēks ir atvērts diskusijai par valsts augstākās amatpersonas izteikto ideju.

Savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis atgādināja, ka šī politiskā spēka programmā ir atbalsts tautas vēlētam prezidentam, tomēr pēdējā laikā šis jautājums nav ticis aktualizēts. Cilinskis arī pauda šaubas, vai šīs Saeimas sasaukuma laikā ieceri varētu īstenot, ņemot vērā īso laiku līdz vēlēšanām.

Neatkarīgie deputāti par šo jautājumu vēl nav sprieduši, bet pie frakcijām nepiederošo deputātu līderis Klāvs Olšteins norādīja, ka jau pašlaik gan Bērziņa Saeimas iesniegtās valsts pārvaldes modeļa izmaiņas, gan Satversmes preambulas veidošana parlamentā uz priekšu nevirzās. Tas liecina, ka tagad primārāks ir valdības veidošanas jautājums. Tāpat jāizvērtē, vai rosinātajām izmaiņām Satversmē ir nepieciešamais divu trešdaļu balsu vairākums, pauda politiķis.

Kā ziņots, iepriekš Latvijas Televīzijā Bērziņš izteicās, ka Latvijā varētu būt nepieciešams visas tautas vēlēts prezidents, kurš varētu pārņemt savā kontrolē vairākas pašlaik neatkarīgas iestādes. "Visas ir neatkarīgas, bet neviena nedara pilnībā savu darbu," izteicās Bērziņš, kurš uzskata, ka Valsts prezidentam būtu jāņem savā kontrolē gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un Satversmes aizsardzības birojs, gan Latvijas Banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!