Foto: DELFI Aculiecinieks

Lai gan visiem zemessargiem pēdējo piecu gadu laikā bija jāpārslēdz līgumi par tālāku dienestu Zemessardzē, to izdarījusi mazliet vairāk nekā puse - ap 60% no tiem 8012 zemessargiem, kas skaitījās dienestā uz šā gada 1.janvāri, svētdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Mainoties likumam, pēdējo piecu gadu laikā pilnīgi visiem zemessargiem bija jāpārslēdz līgumi no beztermiņa uz tādu, kas ik pēc pieciem gadiem tiek pārskatīts. Līdzīgi kā tas šobrīd ir profesionālajā armijā.

Līgumu pārslēgšanai bija atvēlēts laiks līdz šā gada 1.janvārim. Tos, kuri līgumus nav pārslēguši, uzreiz no Zemessardzes rindām neizslēgs, ja vien nav izteikta tāda vēlme. Viens otrs devis ziņu no ārzemēm, sakot, ka atgriežoties vēlēsies tupināt. Tos turpinās gaidīt.

Raidījums interesējies, vai ir zināms, cik Latvijā ir to cilvēku, kuri brīvprātīgi iestājušies Zemessardzē un ir tiesīgi un gatavi pildīt savus pienākumus, norādot, ka šaubas par precīzas atbildes iespējamību sējusi Valsts kontroles veiktā revīzija. Te atklāts, ka faktiskajai situācijai atbilstošu informāciju par zemessargu sastāvu iegūt nevar. Uzskaites sistēmas nepilnības ir tikai viens no trūkumiem Zemessardzē. Pārējie saistīti ar apmācību kvalitāti, vēsta raidījums.

Raidījums atklāj, ka Zemessardzes 52.kājnieku bataljons Jelgavā ir viens no trim pārbaudītajiem. Te zvērestu devuši 446 zemessargi. Bet līdz šim līgumus pārslēguši 330zemessargu jeb 76% no visiem šeit dienošajiem brīvprātīgajiem.

"Mums ir palikusi trešdaļa to cilvēku, kuri nav pārslēguši līgumus, un tie galvenokārt ir cilvēki, kuri atrodas ārzemēs šobrīd.  Ir protams arī neapzinīgie, ko mēs sameklējam un mēģinām noskaidrot, kāda ir tālākā izvēle, vai viņš vēlēsies pārslēgt līgumu Zemessardzi, vai apturēt darbību, vai izstāties," raidījumam "de facto" atzinis Zemessardzes 52.kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Ilmārs Džeņevs.

Situācija Jelgavā ir labāka nekā citviet. Viena no bēdīgākajām ainām pārreģistrēšanas ziņā pavērusies Valmieras bataljonā. Bet Latvijā kopumā - no pavisam astoņiem tūkstošiem Zemessargu, kuru zvērests aizvien ir spēkā, noteiktajā laikā līgumi pārslēgti 60%.

Kā atklājis Valsts kontroles veiktais audits, Zemessardzei trūkst arī aktuālu ziņu par te dienošo atbilstību citām likuma prasībām. Piemēram, varbūt dienēt liedz veselības stāvoklis vai varbūt - uzlikts sods.

Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš paudis uzskatu, ka viņiem ir zināms precīzs zemessargu skaits, ar kuriem viņi var rēķināties: "Absolūti nekļūdīgi.  Es varu pateikt, cik būs aktivizētu zemessargu noteiktā momentā, ja būs nepieciešams valsts aizsardzībā. Mēs pagājušā gada nogalē esam veikuši kaujas gatavības pārbaudes, kas ir sava veida tests kaujas vienībām uz operacionalitāti visos 18 bataljonos, un uzreiz varu pateikt, ka noteiktie kritēriji bija divkārši pārsniegti."

Tuvāko gadu laikā Zemessardzei atvēlētais budžets ievērojami pieaugs. Šogad - par trešdaļu - no 18,28 miljoniem 2014.gadā līdz 27,93 miljoniem eiro 2015.gadā. Līdzekļu pieaugums bija iemesls arī revīzijas veikšanai Zemessardzē, konkrēti - trīs bataljonos - Valmierā, Jēkabpilī un Jelgavā.

"Augot finansējuma apjomam, tās problēmas samilzīs. Ja tagad varam runāt par līdzekļu ne tik efektīvu izlietojumu tādā mazākā apmērā, ja nekas netiks darīts, tad protams, ka šis risks pieaugs," raidījumam atzīst Valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Būtiskākās nepilnības ir zemessargu uzskaitīšanā un apmācību procesa organizēšanā un rezultātu kontrolē.

Raidījums interesējies, kā patiesībā notiek zemessargu apmācības, ja revīzijā redzams, ka ir zemessargi, kuri piecu gadu laikā tā arī nav apguvuši pamatapmācību.

Kalniņš raidījumam pieļāvis, ka "atnāk jauns zemessargs, iestājas, piemēram, jūlijā. Un tūlīt ir milzīgas, ļoti interesantas mācības, kur piedalās mūsu sadarbības partneri no NATO valstīm.  Protams, ka viņš grib kopā būt ar kolektīvu. Un rotas komandieris ir nācis pretī, un teicis, lai nāk kopā ar mums. (..) Un Valsts kontrole ir pareizi secinājusi, ka nav izgājis pamatapmācību bet ir piedalījies vingrinājumos. No otras puses - ja viņš grib redzēt šīs mācības, bet tās notiek vienreiz četros gados. Tad no otras puses - vai ir milzīgs tas pārkāpums no rotas komandiera puses, kas viņu ir iesaistījis?"

Jelgavas bataljona komandieris norādījis arī uz kādu  pretrunu, kas radījusi daļu no pārmetumiem par nekonsekvenci apmācībās. Proti, pat profesionālā dienesta karavīrs, kurš pēc atvaļināšanās pārgājis uz zemessardzi, skaitās bez pamatapmācības. Lai gan pietiktu apliecināt iepriekš dienesta gados iegūtās prasmes.

Pēdējā gada laikā zemessargi mācības apmeklējuši ievērojami biežāk nekā iepriekš - par 40%. Tagad tās ir vidēji 10 dienas gadā. Un viens otrs uz mācībām braucot pat no Īrijas vai Lielbritānijas.

Pēc Valsts kontroles, kas pārbaudījusi trīs bataljonus, armijas vadība tagad plāno pārbaudīt visus bataljonus, rīkojot neplānotas pārbaudes.

Pērn zemessargu mācīšanai tērēja 2,6 miljonus eiro, šogad - 4,5 miljonus. Finansējums augs arī turpmākajos gados.

Raidījums norāda, ka tikko kā veikta SKDS aptauja apliecina, ka sabiedrība zemessargu militārās iemaņas un sagatavotību novērtējusi divreiz augstāk nekā pirms sešiem gadiem. Tas nozīmē arī to, ka paši zemessargi no apmācībām atgriežas ar augstāku vērtējumu par to lietderību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!