Foto: LETA

Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība izsaka nožēlu par ceturtdien Saeimā atbalstītajiem grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz algu palielinājumu Valsts ieņēmumu dienestā (VID), jo tie ir pretrunā gan likuma mērķim un amatu sistēmas principam, gan arī Satversmei.

"Likuma sekas ir tādas, ka tiesneša, kas kontrolē valsts pārvaldes iestāžu lēmumu un rīcības tiesiskumu, maksimālā mēnešalga kļūs ievērojami zemāka par kontrolējamā maksimālo mēnešalgu. Šāda situācija noniecina tiesneša lomu sabiedrībā un ir pretrunā ar tiesiskas valsts principu," portālam "Delfi" norādīja Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrības valdes priekšsēdētājs Jānis Neimanis. "Tiesnešu atlīdzības līmenis ir pielīdzināms augstāko ierēdņu atlīdzības līmenim," atzīmēja Neimanis.

Ceturtdien pieņemtie likuma grozījumi pieļauj, ka VID augstāko amatpersonu maksimālās mēnešalgas ievērojami pārsniegs rajona (pilsētas) tiesneša maksimālo mēnešalgu.

Biedrība atzīmē, ka rajona (pilsētas) tiesas tieneša maksimālā mēnešalga ir 1647 eiro. Likuma grozījumi pieļauj, ka VID juridiskās struktūrvienības vadītāja maksimālā mēnešalga būs līdz 2200 eiro. "Faktiski tā tuvosies Augstākās tiesas tiesneša maksimālajai mēnešalgai, kas ir 2338 eiro. Savukārt VID vadītāja maksimālā mēnešalga to ievērojami pārsniegs," skaidroja Neimanis.

"Visbeidzot, ir aplami vērtēt valsts darbinieka algu pēc tā, kāds ir viņa "pienesums" valsts budžetam, kāda ir summa, kas iet caur viņa rokām. Tādā gadījumā arī ir virkne citu amatu, caur kuriem "apgrozās" lielas summas, piemēram, Valsts kases direktors, tāpat arī tiesneši bieži lemj par lielām summām," uzsvēra biedrības vadītājs, piebilstot, ka, piemēram, trešdien Augstākā tiesa izskatīja AS "Latvijas Gāzei" piemēroto naudas sodu par 2,2 miljoniem eiro.

Biedrības ieskatā amatpersonai jālemj jebkurā gadījumā kvalificēti un tiesiski, vienalga, vai viņš pārvalda nelielas iestādes budžetu vai kā VID ģenerāldirektors rūpējas par nodokļu iekasēšanu.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien, 15. septembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja Ministru kabineta (MK) ierosinājumu paaugstināt atalgojumu VID ģenerāldirektoram, kā arī īstenot pilotprojektu un palielināt atalgojumu vēl arī citiem VID darbiniekiem – tā dēvētajiem "atslēgas cilvēkiem".

Likuma grozījumi paredz, ka mēnešalgas apmēru VID vadītājam, kā arī atalgojuma noteikšanas kārtību noteiks MK saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma pielikumu.

Atalgojuma maksimālais apmērs nedrīkstēs pārsniegt 4030 eiro mēnesī. Patlaban šīs mēnešalgu grupas atalgojums nedrīkst pārsniegt 2441 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!