Foto: DELFI

Zemgales apgabaltiesa otrdien atbrīvoja no apcietinājuma atstādināto bērnunama "Līkumi" direktoru Juri Boķi, informēja zvērināta advokāte Jeļena Kvjatkovska.

Boķis no apcietinājuma atbrīvots tiesas zālē.

Boķim tikuši saglabāti pārējie drošības līdzekļi - aizliegums ieņemt noteiktu amatu, aizliegums pamest valsti un pienākums uzturēties dzīvesvietā, skaidroja Kvjatkovska.

Jau vēstīts, ka Boķim tika piemērots apcietinājums, jo izmeklētāji tika secinājuši, ka Boķa rīcībā saskatāma pretdarbība, kas varētu kaitēt patiesības noskaidrošanai kriminālprocesā. Līdz ar aizturēšanu Boķim policijas iecirknī bija radušās veselības problēmas, tāpēc viņš sākotnēji tika nogādāts Jelgavas slimnīcā, kur viņam bija norīkota apsardze, bet vēlāk viņš tika pārvests uz Olaines cietuma slimnīcu, vēstīja Latvijas sabiedriskie mediji.

Boķis tiek turēts aizdomās par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, izmantojot vardarbību bijušajā bērnunamā "Līkumi" Salas novadā, kā arī par valsts amatpersonas bezdarbību. Vairāk nekā divus gadus kriminālprocesā nenotika nekāda virzība, līdz to no Jēkabpils policijas iecirkņa pārņēma Valsts policijas Zemgales rajona pārvalde Jelgavā.

Bērnunams "Līkumi", kuru vadīja Boķis, tagad ir reorganizēts un kļuvis par ģimenes atbalsta centru "Saulstari". Janvāra beigās Salas novada domes ārkārtas sēdē Boķi atstādināja no amata. Kamēr ģimenes atbalsta centram nav izraudzīts jauns vadītājs, šos pienākumus pildīs centra sociālā pedagoģe Santa Bormane.

2015. gadā Tiesībsarga birojs sagatavojis Ģenerālprokuratūrai plašu materiālu par pārkāpumiem bērnunamā "Līkumi".

Sagatavotā informācija pārsvarā atklāj darbinieku psihoemocionālu un fizisku vardarbību pret bērniem, sacīja tiesībsargs Juris Jansons, uzsverot, ka tam ir konkrēti pierādījumi. Ir fiksēti arī gadījumi, kad bērni paši vērsušies drošības iestādēs, tomēr uzsāktie procesi priekšlaikus izbeigti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!