Foto: DELFI
Administratīvā rajona tiesa ceturtdien atcēla Rīgas domes aizliegumu biedrībai "Apvienība pret nacismu" 16.marta pasākumos izmantot skaņu pastiprinošas iekārtas.

Administratīvā rajona tiesa pieņēmusi saīsināto spriedumu, ar kuru nolēma daļēji apmierināt biedrības "Apvienība pret nacismu" pieteikumu un atcelt Rīgas pilsētas izpilddirektora lēmumu, ar kuru noteikti ierobežojumi biedrības rīkotajai sapulcei, laikā no plkst.11 līdz 11.30 izmantot skaņu pastiprinošas iekārtas.

Spriedums izpildāms nekavējoties. Tiesas sprieduma motivācija būs zināma 28.martā, kad būs pieejams pilns spriedums. Spriedumu var pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā viena mēneša laikā no pilna sprieduma sastādīšanas dienas, iesniedzot kasācijas sūdzību Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā.

Jau ziņot, ka Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzēvičs nolēma liegt biedrībai 16.martā Bastejkalnā izmantot skaņu pastiprinošas iekārtas, kā arī tika noteikts ierobežojums gājienam Rīgā, Brīvības bulvārī, no Aspazijas bulvāra līdz Brīvības piemineklim, nosakot gājiena sākuma laiku pulksten 13:30.
Šos lēmumus biedrība ir tiesā apstrīdējusi.

Biedrība jau iepriekš paziņoja, ka par domes lēmumu vērsīsies tiesā.

Pērn šī biedrība izmantoja skaņu pastiprinošas iekārtas, tās ieslēdzot brīdī, kad cilvēki no Doma baznīcas gāja pie Brīvības pieminekļa, lai noliktu ziedus.

Skaļā mūzika izraisīja nemieru sanākušajos un tas beidzās ar grūstīšanos un policijas iesaistīšanos.

Incidentā iesaistījās arī atsevišķi Nacionālās apvienības deputāti - Raivis Dzintars un Jānis Dombrava. Viņi pēc incidenta par apsvēra prasīt iekšlietu ministra Riharda Kozlovska demisiju.

Jau ziņots, ka 16.martā gaidāmi vairāki ar latviešu leģionāru atceres dienu saistīti pasākumi, kuros piedalīsies pretēju viedokļu paudēji. Drošības policija norāda, ka šogad 16.martā gaidāmi augstāki drošības riski un uz pasākumiem Rīgā varētu ierasties arī radikāli noskaņotas personas no ārvalstīm. Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks skaidroja, ka drošības riski šogad ir augstāki un tam par iemeslu ir notikumi Ukrainā un pieteiktie antifašistu pasākumi Rīgā.

Kopumā 16.martā plānoti četri pasākumi - biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" Limbažu nodaļa pēc dievkalpojuma Doma baznīcā no plkst.11 līdz 13 dosies gājienā cauri Vecrīgai, lai noliktu ziedus pie Brīvības pieminekļa, godinot latviešu leģionāru piemiņu. "Daugavas Vanagiem" pievienosies arī biedrība "Gustava Celmiņa centrs".

Vienlaikus Valērijs Oščenkovs Doma laukumā no plkst.10 līdz 13 gatavojas rīkot piketu "pret "Waffen SS" veterānu glorifikāciju Latvijā", savukārt biedrības "Apvienība pret nacismu" vārdā Josifs Korens rīkos pasākumu tiešā Brīvības pieminekļa tuvumā ar mērķi provocēt leģionāru piemiņas gājiena dalībniekus ar izaicinošiem saukļiem vai aizskarošiem skaņu ierakstiem, lai provocētu konfrontāciju starp tā sauktajiem antifašistiem un piemiņas gājiena dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!