Foto: LETA

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments piektdien, 31.oktobrī, atstāja spēkā Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu par 12. Saeimas vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu Latgales vēlēšanu apgabalā.

Tādejādi AT Administratīvo lietu departaments piektdien noraidījis politiskās partijas "Saskaņa" pieteikumu par CVK 2014.gada 22.oktobra lēmuma atcelšanu daļā par vēlēšanu rezultātiem Latgales vēlēšanu apgabalā, papildināja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Lietas izskatīšanā AT vadījās no kritērija, ka vēlēšanu rezultātus ir pamats atcelt, ja tiek konstatēti vēlēšanu rezultātus ietekmējoši pārkāpumi. Par tādiem uzskatāmi pārkāpumi, kuru rezultātā tiek ietekmēts vēlēšanu iznākums.

AT izvērtēja partijas "Saskaņa" pieteikumā izteikto prasījumu - atcelt vēlēšanu rezultātus Latgales vēlēšanu apgabalā pilnībā vai kādā daļā. Tas nozīmē, ka tiesa pievērsās arī atsevišķiem vēlēšanu iecirkņiem.

Lietās, kurās tiek pārsūdzēti Saeimas vēlēšanu rezultāti, Saeimas vēlēšanu likums paredz divus būtiskus noteikumus. Pirmkārt, AT lieta ir jāizskata septiņu dienu laikā. Otrkārt, pierādīšanas pienākums ir uzlikts pieteikuma iesniedzējam.

Ņemot vērā šos noteikumus, AT likumā noteiktajā termiņā izvērtēja partijas "Saskaņa" iesniegtos rakstveida pierādījumus, uzklausīja lieciniekus, izvērtēja Drošības policijas iesniegtos materiālus.

Pēc visu pierādījumu rūpīgas izvērtēšanas AT secināja, ka pierādījumi nav pietiekoši, lai šīs lietas ietvaros konstatētu pārkāpumus, kuri būtu ietekmējuši vēlēšanu iznākumu kādā vēlēšanu iecirknī vai Latgales vēlēšanu apgabalā kopumā.

AT rīcībā esošie pierādījumi ļāva izdarīt secinājumu tikai par atsevišķām pretlikumīgām darbībām.

Taču to apjoms nebija pietiekams, lai ar pārliecinošu ticamību secinātu, ka ir notikuši pārkāpumi, kuru rezultātā ticis ietekmēts vēlēšanu iznākums.

Līdz ar to, ņemot vērā tiesas rīcībā esošo pierādījumu apjomu, AT nebija pamata apmierināt partijas "Saskaņa" pieteikumu.

Tajā pašā laikā tiesa neguva pārliecinošu izskaidrojumu deputāta kandidāta no partijas "Vienotība" Dzintara Zaķa gūtajiem panākumiem vēlēšanās, ņemot vērā iepriekš Latgalē notikušo vēlēšanu rezultātus un pirms 12.Saeimas vēlēšanām veikto aptauju datus.

Tas, ka AT ir noraidījusi partijas "Saskaņa" pieteikumu, nenozīmē, ka kriminālprocesā nevar tikt iegūti pārliecinoši pierādījumi par vēlēšanu tiesību pārkāpumiem.

Saeimas vēlēšanu likums paredz, ka, saņemot notiesājošu spriedumu krimināllietā, CVK var lemt par mandātu sadali. Kā tiesas sēdē apliecināja CVK, tas neizslēdz arī mandātu pārdali starp politiskajām partijām, rezumēja AT pārstāve. 

AT spriedums nav pārsūdzams.

Ar tā motīviem gan būs iespējams iepazīties tikai 8.decembrī, portālam "Delfi" sacīja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Jau vēstīts, ka CVK lēmumu apstiprināt vēlēšanu rezultātus AT apstrīdēja partija "Saskaņa", lūdzot tos Latgales vēlēšanu apgabalā pilnīgi vai daļēji atcelt. 

"Saskaņa" pieteikumā aicināja tiesu uzlikt par pienākumu CVK atzīt par nederīgām tās par "Vienotību" atdotās vēlēšanu zīmes, kurās ir izsvītroti visi deputātu kandidāti un atstāts tikai deputāta kandidāta Dzintara Zaķa vārds un uzvārds, kā arī tās vēlēšanu zīmes, kurās Zaķim ir pielikts plusiņš.

"Saskaņa" bija lūgusi tiesu uzdot par pienākumu CVK pārskaitīt no atzītām par nederīgām vēlēšanu zīmēm izrietošās par vēlēšanu sarakstiem nodotās balsis Latgales vēlēšanu apgabalā un veikt izmaiņas 12.Saeimas vēlēšanu rezultātos Latgales vēlēšanu apgabalā partijas "Vienotība" sarakstā un citu partiju sarakstos.

Pēc "Saskaņas" lūguma AT procesa gaitā nopratināja vairākus lieciniekus, no kuriem daļa norādīja, ka aizdomīgas darbības attiecībā uz iespējamu balsu pirkšanu Latgales apgabala vēlēšanu iecirkņos nav novērojuši, tomēr daži liecinieki stāstīja par konkrētiem balsu pirkšanas gadījumiem Balvos, norādot, ka dažiem pat piedāvāts "drusku piepelnīties", ja balsos par Zaķi.

Tāpat AT uzklausīja Latvijas Televīzijas žurnālistes Olgas Dragiļevas liecību, kura bija veidojusi sižetu raidījumam "De facto". Pēc viņas teiktā, izdevies noskaidrot, ka viens cilvēks pats izteicies, ka vēlēšanās pārdeva savu balsi. 

Dragiļeva sižetu veidojusi Sakstagalā. Pēc viņas vārdiem, šis cilvēks ļoti precīzi izstāstīja, kā vēlēšanu rītā pie viņa atbraucis paziņa un par pieciem eiro piedāvāja pārdot savu balsi par labu "Vienotības" sarakstam, konkrēti par Zaķi. Šim cilvēkam esot ticis izskaidrots, kā jābalso, savukārt novēlot bija jāatrāda vēlēšanu zīmes. Norādītais vīrietis gan žurnālistei noliedzis balsu pirkšanu, gan norādot, ka pats balsojis par Zaķi, lai gan nevarēja īsti paskaidrot, kāpēc tā rīkojies, tiesā liecināja Dragiļeva.

AT uzklausīja arī sociologu Arni Kaktiņu, kurš kā eksperts norādīja, ka "Vienotības" rezultāti Latgales vēlēšanu apgabalā vērtējami kā pārsteidzoši labi.

Savukārt Drošības policijas (DP) pārstāvji AT sacīja, ka balsu pirkšana 12.Saeimas vēlēšanās neesot bijusi masveidīga, bet par iespējamu balsu pirkšanu Latgalē ir sākti četri kriminālprocesi. Ne visi kriminālprocesi ir sākti tieši par "Vienotības" iespējamajiem pārkāpumiem.

Pats Zaķis AT liecībā uzsvēra, ka vēlēšanās cilvēki balsojuši pēc savas sirdsapziņas.

CVK pārstāve AT Kristīne Kurzemniece lietas izskatīšanas laikā atzīmēja, ka  Saeimas vēlēšanu rezultātu atcelšanu konkrētajā vēlēšanu apgabalā likums neparedz. Kurzemniece sacīja, ka CVK neatzīst "Saskaņas" pieteikumu. CVK pārstāve tiesas sēdē teorētiski pieļāva atsevišķas korekcijas iecirkņos attiecībā uz vēlēšanu rezultātiem, bet AT pašai būtu jānorāda uz tām balsīm, kas nav skaitāmas.

"Saskaņas" pārstāvis deputāts Andrejs Elksniņš pauda, ka, pēc viņa domām, ir gūta pārliecība par to, ka pastāv apstākļi, kas lielā mērā rada ticamu varbūtību tam, ka vēlēšanu rezultāts ticis ietekmēts un ar tādiem līdzekļiem, kurus likums neatļauj un nosoda.

"Tās liecības, kuras bija iespējams noklausīties tiesas sēdē, ir jāvērtē kā savstarpēji papildinošas, jo tās apliecina arī "aizklāto" liecinieku sniegto liecību patiesīgumu, parādot, ka lielā mērā mērogs attiecībā uz šāda veida prettiesiskām darbībām [iespējamu balsu pirkšanu] bija gan plašs, gan būtisks," pauda Saeimas deputāts.

Pēc Elksniņa teiktā, lai arī nav zināms visu DP kriminālprocesa materiālu saturs, pagaidām rezultāts ir tāds, ka "pastāv aizdomās turamo neesamība, apsūdzēto neesamība, procesa atklātuma neesamība". Viņš arī pauda izbrīnu par to, ka, piemēram, pēc Latvijas Televīzijas žurnālistes sižeta, kurā bija norāde uz konkrētu balsu pirkšanas gadījumu, DP nevērsās pie viņas ar informācijas pieprasījumu.

Savukārt trešās personas šajā lietā - "Vienotības" - pārstāvis advokāts Lauris Leja sacīja, ka pēc pieteicēju paustā tiesas sēdēs rodas iespaids, ka viņus neapmierina DP darbs. Vēl advokāts pauda, ka šajā lietā nav izslēgta liecību saskaņošana.

Kurzemniece tiesu debatēs minēja, ka no uzklausītajām liecībām neizrietēja, ka būtu notikusi plaša balsu pirkšana. Tas, ka daži vēlēšanu komisiju pārstāvji pauda izbrīnu par vēlēšanu rezultātiem, kā arī citiem iespējamajiem pārkāpumiem, nepierāda balsu pirkšanu, proti, nav konkrētas informācijas, tā bijusi pārāk vispārīga.

Jau vēstīts, ka 12.Saeimā visvairāk mandātu ieguvusi partija "Saskaņa" - 24 deputātu vietas. "Vienotība" jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi 23 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība - 21, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - 17 vietas. Latvijas Reģionu apvienība Saeimā ieguvusi astoņus deputāta mandātus, bet partija "No sirds Latvijai" - septiņus.

Drošības policija sākusi septiņus kriminālprocesus saistībā ar iespējamajiem balsu pirkšanas gadījumiem 4.oktobrī notikušajās 12.Saeimas vēlēšanās.

Saistībā ar aizdomām par balsu pirkšanu Latgalē Saeimas deputāts Zaķis apturējis darbību "Vienotībā". Zaķis savu darbību partijā apturējis līdz brīdim, kamēr tiks pabeigta izmeklēšana par iespējamiem vēlēšanu procesa pārkāpumiem atsevišķos Latgales vēlēšanu iecirkņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!