Foto: Shutterstock

Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nams ceturtdien noraidīja tēva Sergeja Antonova prasību pret Liepājas Dzimtsarakstu nodaļu par atteikšanos reģistrēt jaundzimušo ar senkrievu vārdu Miron, portāls “Delfi” uzzināja tiesā.

Jau vēstīts, ka bērna tēvs tiesas ceļā prasīja uzlikt par pienākumu bērnu ar šādu vārdu reģistrēt, kā arī piedzīt kopumā 2700 latu zaudējumus un atlīdzību par morālo kaitējumu.

Kā portālu "Delfi" informēja tiesas pārstāve Jana Petrenko, tiesa spriedumā secinājusi, ka citvalodu cilmes personvārds ir atveidojams latviešu valodā atbilstoši šā vārda izrunai oriģinālvalodā, pievienojot latviešu valodas vīriešu dzimtes lokāmo galotni, tādējādi pieteicēja dēla iecerētais vārds un uzvārds latviešu valodā ir rakstāms kā „Mirons Antonovs".

Līdz ar to nepastāv priekšnosacījumi, lai Liepājas pilsētas Dzimtsarakstu nodaļai uzliktu par pienākumu ierakstīt Dzimšanas reģistrā bērnu ar vārdu un uzvārdu Miron Antonov.

Tiesa konstatēja, ka pieteicēja un viņa dēla privātās dzīves ierobežojums ir noteikts ar likumu un konkretizēts Ministru kabineta noteikumos.

Pamatojoties uz Satversmes tiesas un Eiropas Cilvēktiesību tiesas secināto līdzīgās lietās, tiesa atzina, ka pieteicēja un viņa dēla tiesību ierobežojums, neierakstot Dzimšanas reģistrā pieteicēja dēlu ar vārdu un uzvārdu Miron Antonov, ir attaisnots.

Tiesa atzina, ka konkrētajā gadījumā Liepājas pilsētas Dzimtsarakstu nodaļas rīcība ir tiesiska un līdz ar to nav pamata atzīt, ka pieteicējam būtu nodarīts mantisks zaudējums vai morāls kaitējums.

Spriedumu var pārsūdzēt apelācijas kārtībā Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no sprieduma sastādīšanas dienas, iesniedzot apelācijas sūdzību Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu namā.

Pieteikums 17.maijā pieņemts izskatīšanai un tagad dzimtsarakstu nodaļai mēneša laikā jāsniedz paskaidrojumi par prasību. Pēc tam tiks izlemts, kad lietu izskatīt, portālu "Delfi" informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Jana Petrenko.

Jau vēstīts, ka Liepājas dzimtsarakstu nodaļa iepriekš atteicās reģistrēt jaundzimušā zēna vārdu - Miron, piedāvājot to latviskot un mazuli nosaukt Mirons.

Zēna tēvs pret to iebilda, uzsverot, ka šādā gadījumā bērna vārds - Mirons - iegūs pavisam citu nozīmi - tas asociēsies ar vārdu "mironis".

Bērna tēvs Sergejs Antonovs vēlējās 3.aprīlī dzimušajam dēlam dot senu krievu vārdu Miron, taču Liepājas dzimtsarakstu nodaļā norādīja uz latviešu valodas likumiem, kas noteic, ka Latvijā vārdam jāpievieno galotne "s", iepriekš vēstīja "Kurzeme TV".

Domstarpību dēļ zēns netika reģistrēts, jo dzimtsarakstu nodaļā norāda, ka tā dzimšanas apliecības izsniedz tikai valsts valodā.

Strīdi par jaundzimušo vārdu rakstību Latvijā bijuši arī iepriekš. un tie nonākuši pat dažādu tiesu instanču kompetencē.

Tā tiesām nācies risināt jautājumu, vai Vācijā dzimuša zēna vārdu Mark Latvijā izsniegtos dokumentos drīkst rakstīt, to nelatviskojot un nepievienojot galotni "s".

Tāpat ticis risināts jautājums par to, vai atļaut dokumentos rakstīt bērna vārdu Otto, nevis Oto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!