Foto: F64

AS "Radio SWH" arī turpmāk drīkstēs atskaņot ēterā Latvijas un ārvalstu autoru muzikālos darbus. Tas izriet no Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmuma, ar kuru tiesa ceturtdien noraidīja biedrības "Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA) lūgumu līdz līguma noslēgšanai aizliegt radio konkrētu darbu atsakņošanu.

AKKA/LAA interešu aizstāve advokāte Inese Kukaine portālam „Delfi" sacīja, ka autortiesību aizstāvji iesnieguši prasību tiesā pret "Radio SWH", jo ir nemierā ar radio atteikšanos slēgt rakstisku vienošanos par Latvijas un arī ārvalstu autoru muzikālo darbu izmantošanu.

Turklāt radio kopš 2011.gada nav maksājis autoratlīdzību, lai gan daļa no kopējās parāda summas nesen samaksāta. Kukaine papildināja, ka kopējā summa pārsniedz 60 000 latus. Dienu pirms tiesas sēdes lēmumam par pagaidu noregulējumu par pirmo ceturksni "Radio SWH" samaksājis 4109 latus.

Tiesa AKKA/LAA prasību pret „Radio SWH" pieņēma izskatīšanai un ierosināja civillietu, bet AKKA/LAA lūgums piemērot prasības nodrošinājumu tika noraidīts. Šo lēmumu gan AKKA/LAA 10 dienu laikā var pārsūdzēt, taču Kukaine vēl nezināja teikt, vai to darīs.

Savukārt atbildētājs - „Radio SWH" - ir apmierināts ar ceturtdien pieņemto tiesas lēmumu noraidīt AKKA/LAA lūgumu par prasības nodrošināšanu.

Raidorganizācijas pārstāve Inita Pelse pauda gandarījumu šo tiesas lēmumu, taču uzsvēra, ka tas vēl neatrisina abu pušu diskusiju par autoratlīdzību apmēru.

Pelse atgādināja, ka 2003.gadā Augstākā tiesa noteica, ka radio būs jāmaksā biedrībai atlīdzība autoriem 2% apmērā no radio ieņēmumiem, taču AKKA/LAA prasa maksāt vismaz 3,45% no kopējā apgrozījuma.

Pašlaik „Radio SWH" ir samaksājis AKKA/LAA autoratlīdzību atbilstoši 2003.gadā Augstākās tiesas apstiprinātajiem licences līguma noteikumiem par laiku līdz 2012. gada 31.martam.

Ja strīdniekiem neizdosies vienoties par abpusēju pieņemamu autoratlīdzības apmaksas apmēru pārrunu ceļā, tad šo jautājumu turpinās skatīt tiesa, uzsvēra "Radio SWH" pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!