Foto: F64
Administratīvajai apgabaltiesai no jauna būs jāvērtē lieta par būvatļaujas izsniegšanu Rema Kargina uzņēmumam parka izveidošanai Jūrmalā krasta kāpu aizsargjoslā meža teritorijā.

Kā informēja Augstākās tiesas (AT) preses sekretāre Baiba Kataja, AT Administratīvo lietu departaments ir atcēlis apgabaltiesas spriedumu, ar kuru tika apmierināts "Jūrmalas aizsardzības biedrības" pieteikums un atcelta izsniegtā būvatļauja parka izveidošanai Jūrmalā krasta kāpu aizsargjoslā meža teritorijā.

AT spriedumā atzina, ka apelācijas instances tiesai vēlreiz jāvērtē tiesiskais regulējums un būvatļaujas atbilstība tam, proti, tiesai jānoskaidro, vai savulaik izsniegtā būvatļauja paredzēja veikt meža zemes transformāciju jeb, pēc šā brīža terminoloģijas, atmežošanu un vai var bez Ministru kabineta rīkojuma ierīkot parku Baltijas jūras krasta kāpu aizsargjoslā, ja nenotiek atmežošana.

AT lietu izskatīja trešās personas lietā – SIA "Adlera" – kasācijas sūdzības dēļ.

Jūrmalas pilsētas būvvalde SIA "Adlera" izdeva būvatļauju, ar kuru atļauta parka teritorijas labiekārtošana Jūrmalā, Bulduros. Jūrmalas aizsardzības biedrība iesniedza tiesā pieteikumu, apstrīdot parka izbūvi un norādot, ka attiecīgās teritorijas ir īpaši aizsargājamas.

Lieta izskatīta Administratīvajā rajona tiesā, Administratīvajā apgabaltiesā un AT.

Iepriekš izskatot lietu apelācijas kārtībā, Administratīvā apgabaltiesa atstāja spēkā būvatļauju, proti, noraidīja pieteikumu, norādot, ka Ministru kabineta atļauja bija nepieciešama būvatļaujas izdošanas brīdī, jo Aizsargjoslu likuma norma to paredzēja, bet patlaban likums ir grozīts un tādu neparedz. Tiesa arī norādīja, ka pašvaldības saistošie noteikumi - detālplānojums - paredz attiecīgajā teritorijā izbūvēt parku. Tiesa arī uzskatīja, ka parka elementi arī pēc būtības nekaitē videi.

Kā liecina informācija "Firmas.lv", 2015. gadā "Adlera" strādāja ar 42 990 eiro apgrozījumu un cieta 6105 eiro zaudējumus, savukārt 2014. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 165 764 eiro, bet peļņa bija 3310 eiro apmērā.

"Adlera" vienīgais īpašnieks ir Kargins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!