Foto: LETA

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā deputāti trešdien sprieda par nepieciešamību vairot iedzīvotāju pieeju tiesai un palielināt tiesnešu palīgu atalgojumu.

Komisijas sēdē par šiem jautājumiem tika spriests, vērtējot tiesu iekārtas attīstību laikā no 2009. līdz 2015.gadam. Vērtējuma pamatā ir Valsts kontroles (VK) veiktā revīzija šajā jomā.

VK padomes locekle Ilze Grīnhofa sēdē norādīja, ka tiesu iekārtas sistēmā ir vērojams pozitīvs progress, tomēr nevar apgalvot, ka situācija ir būtiski uzlabojusies. Kā problēmas viņa minēja tiesnešu noslodzes būtiskas atšķirības, tāpat nepieciešams noteikt precīzākus rādītājus tiesvedības efektivitātes mērīšanai.

Situācijā, kad ne tikai mazturīgiem cilvēkiem, bet plašākam iedzīvotāju lokam varētu trūkt nauda tiesvedībai, tieslietu sistēmai ir jāvērtē, vai pašreizējais regulējums neietekmē pieeju tiesai, pauda VK padomes locekle. Viņa minēja arī pozitīvās izmaiņas tiesu sistēmā.

Valsts kontroles vadītāja Elita Krūmiņa norādīja, ka, lai gan TM iepriekš vēstulē piekrita VK secinājumiem, tomēr iepriekšējā Tieslietu padomes sēdē kontroles paustais tika apšaubīts. Krūmiņa uzsvēra, ka šāda viedokļa maiņa ir "bezprecedenta situācija", kas rada neizpratni.

Komentējot Krūmiņas sacīto, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs atvainojās VK pārstāvēm par izveidojušos situāciju. Savukārt komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS) aicināja VK un TM iespējamās domstarpības par revīzijas veikšanas veidu atrisināt kopīgā tikšanās reizē, savukārt šodienas sēdē koncentrēties uz jautājumiem pēc būtības.

TM valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina uzsvēra, ka TM ir pateicīga VK par tās sniegto ziņojumu. Viņa norādīja uz gūtajiem panākumiem, vairāku gadu laikā uzlabojot tiesu sistēmu, tajā skaitā videokonferenču iespējas nodrošināšanu tiesā, kā arī 2012. gadā sāktās tiesu reformas rezultātā ieekonomētajiem resursiem un ērtāku sistēmu tiesas dalībniekiem.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja amata pienākumu izpildītāja Sandra Strence gan piebilda, ka pašlaik videokonferenču organizēšanas kapacitāte ir "izsmelta" un ka ir nepieciešamas papildu tehniskais atbalsts.

Gan Bērziņš, gan deputāte Aija Barča (ZZS) sēdē pieminēja jautājumu par pārāk zemo atalgojumu tiesnešu palīgiem.

Savukārt Krūmiņa vērsa uzmanību tam, ka ir svarīgi, kādi dati tiks sniegti tiesu sistēmas reformu gaidāmajiem starptautiskiem vērtētājiem, jo viņu secinājumi veidosies no valsts sniegtās informācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!