Foto: LETA

Tiesībsargs Juris Jansons piektdien vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu pārbaudīt deputātes Ilzes Viņķeles (V) izteiktos apgalvojumus, portālu "Delfi" informē Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa.

Jansona vērību piesaistījis Viņķeles sacītais 30.oktobra Saeimas sēdes laikā. Izskatot grozījumus, kas pēc deputātes Lolitas Čigānes (V) ierosinājuma paredzētu ministru algas palielinājumu, Viņķele teica: "Es ar pilnu atbildību gribu teikt, ka nav daudzi tie Ministru kabineti, kuros ministri dzīvo patiešām no algām. Un nevis tāpēc, ka viņiem ir sekmīgi uzņēmumi, kuru pārvaldību likumu atbilstošā kārtībā viņi ir uz savu ministrēšanas laiku nodevuši un gūst augļus no tiem, kas ir deklarējami, bet tādēļ, ka ir nedeklarēti ienākumi. Tādēļ, ka ir dažāda stipendiju veidu sistēma. Un, tātad, uzturot šo mītu, par to ka ministram tā alga kāda nu ir un tad jau pēc tam redzēsim, gan jau kaut kā tur pa kaktiem sanes un pēc tam dabū savas dividendes no tiem darbiem, kas ir ministra laikā darīti, atvainojiet tas ir diemžēl tā un mēs to noliedzot, diemžēl šo sistēmu turpinām."

Tiesībsargs vēstulē KNAB norāda, ka, viņaprāt, deputātes apgalvotais par nedeklarētiem ministru ienākumiem nekādā gadījumā nevar tikt uzskatīts par tiesiski iespējamu un sabiedrībā pieņemamu situāciju. 

"Šādi apgalvojumi tikai pastiprina sabiedrībā valdošos uzskatus par korupcijas ietekmi uz valdošās varas sistēmu, jo vairāk graujot sabiedrības uzticību valsts varai un ticību tiesiskai valstij. Tādējādi, ja augstas valsts amatpersonas rīcībā ir fakti par šādiem gadījumiem, ir nepieļaujami, ka deputāte ar šādu informāciju nav vērsusies tiesībsargājošās iestādēs," uzskata Jansons

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!