Foto: LETA

Tiesībsargs Juris Jansons lūdzis likumsargiem vērtēt valdības pērn pieņemto lēmumu palielināt atļauto trokšņu līmeni auto un moto trasēs un norādījis, ka bijušās ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) izteikumi intervijā Latvijas Radio rosina domāt par varas izmantošanu savtīgās interesēs, trešdien vēstī Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Jansons ar iesniegumu vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), kā arī Ģenerālprokuratūrā.

Jansos citējis Straujumas izteikumus, par kuriem viņam personīgi radušās bažas: "Es sāku atcerēties. Tiešām atnāca Nagļa kungs, bet ne jau viņš viens, vesela rinda cilvēku." Līdz ar to Jansonam radušās aizdomas, ka valdības pērn pieņemtais lēmums palielināt atļauto trokšņa līmeni auto un moto trasēs pieņemts pretēji sabiedrības, bet par labu atsevišķu uzņēmēju interesēm.

Raidījums vēstī, ka no viņas teiktā Latvijas Radio raidījumā nav skaidri saprotams, vai Latvijas Autosporta federācijas prezidents Jānis Naglis ar ekspremjeri ticies divatā, vai savu nostāju paudis, piemēram, valdības sēdē.

"Es vienkārši nesaprotu, kā tā var atnākt uzņēmēji pie premjeres, un viss ātri notiek. No vienas puses, lobijs nav aizliegts, bet, no otras puses, tam ir jānotiek samērīgi un jābūt ievērotām visām sabiedrības interesēm. Šajā gadījumā tas nav noticis," savu viedokli paudis Jansons.

Straujuma par šo Jansona iesniegumu nav bijusi informēta, bet norādījusi, ka viņai neesot nekādu problēmu un "lai KNAB izvērtē". Raidījumam Straujuma gan pauž, ka neatceras, vai Naglis pie viņas nācis, bet valdības lēmumu viņa neuzskata par pakļaušanos kādām uzņēmēju interesēm, jo "tas tika izvērtēs vispusīgi".

Valdība izmaiņas noteikumos par atļauto trokšņa līmeni pērn rudenī apstiprināja par spīti Veselības ministrijas iebildumiem. Pēc kādas iedzīvotājas sūdzības šo gadījumu detalizēti izvērtējis Jansons. Viņš veicis arī Biķernieku trases un Kandavas kartodroma tuvumā dzīvojošo aptauju un nu aicinājis valdību pusgada laikā mainīt pērn nolemto, pretējā gadījumā solot vērsties Satversmes tiesā.

Izvērtēt tiesībsarga prasību premjers Māris Kučinskis (ZZS) uzdevis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), kas pirms gada virzīja izmaiņas noteikumos par trokšņa līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!