Foto: F64

Tiesībsargs Juris Jansons nav iedziļinājies šonedēļ Saeimā noraidītajā priekšlikumā par partnerattiecībām.

Sarunā ar aģentūru BNS viņš komentēja - politiķi ir pieņēmuši lēmumu, tas ir viņu lēmums.

"Es neesmu iepazinies ar [deputāta] Spolīša virzīto priekšlikumu. Atgādināšanu, ka 2011.gadā mums bija atzinums partnerattiecību jautājumā, bija konsultatīvā padome, tika panākts konsenss, bija pārstāvētas visas ieinteresētās puses. Bet cik saprotu, ar atzinumu tālāk nekas nav darīts. Likumdošanas procesi šajā jomā ir gana pasīvi," atzina tiesībsargs.

Pirms vairākiem gadiem tiesībsargs kopā ar vairākām organizācijām izstrādāja dokumentu, kurā atzina, ka grozījumi būtu nepieciešami normās, kas attiecas uz pacientu tiesību aizsardzību, interešu konfliktu novēršanu, procesuālajām tiesību normām, personas sociālajām tiesībām un tiesībām uz informāciju. Tika norādīts, ka grozījumi attiektos uz pāriem, kas nav noslēguši laulību.

Tāpat jau ziņots, ka Saeimas Juridiskā komisija otrdien noraidīja pie frakcijām nepiederošā deputāta Veiko Spolīša priekšlikumu likumdošanā noteikt dzimumneitrālu partnerattiecību institūtu.

Priekšlikums paredzēja atjaunot Civillikumā 40.pantu, ka jebkuras divas fiziskas personas var nodibināt partnerību, kurai ir tādas pašas funkcijas kā laulībai, izņemot to, ka tajā var stāties tikai no 18 gadu vecuma, neparedzot 16 gadu izņēmumu, kā arī partnerību nevarēs noslēgt baznīcās.

Deputāts uzskatīja, ka līdz ar to priekšlikums neskar Satversmē paredzēto reliģiski civiltiesisko institūciju "laulība", kas ir savienība starp vīriešiem un sievietēm, kā arī svēto sakramentu atsevišķās tradicionālajās kristīgajās konfesijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!