Foto: LETA
Tiesībsargs Juris Jansons negaidīti ir atcēlis iepriekš ieplānotu tikšanos ar Tibetas trimdas valdības ārlietu ministri Diki Čojangu, kura ieradusies Rīgā, lai tiktos ar vairākiem Saeimas deputātiem, studentiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, portālam "Delfi" apstiprināja augstās amatpersonas pārstāvji.

Detalizēts paskaidrojums, kāpēc vizīte atcelta, neesot sniegts.

Biedrības "Latvija Tibetai" vadītājs Mārtiņš Skuja portālam "Delfi" pieļauj, ka šāds lēmums varētu būt pieņemts Ķīnas vēstniecības vai Latvijas valdības spiediena rezultātā.

Ministre Diki Čojanga Tibetas trimdas valdībā vada Informācijas un Starptautisko lietu departamentu. Trimdas valdība ir tibetiešu demokrātiski ievēlēta pārstāvniecība, kura bāzējas Indijā. Tās pilnvarota, Čojanga braukā pa pasauli, lai veicinātu izpratni par cilvēktiesībām un vides stāvokli Tibetā.

Latvija ievēro vienas Ķīnas politiku un Tibetas Autonomais rajons ir Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) teritorijas sastāvdaļa, uzskata Latvijas Ārlietu ministrija. Latvija Dalailamu uzskata par Tibetas garīgo līderi.

Jau ziņots, ka pēdējo gadu laikā spriedze Tibetā ir pieaugusi, vēršoties plašumā tibetiešu pašaizdedzināšanās kustībai, protestējot pret viņu kultūras apspiešanu un ķīniešu imigrantu iepludināšanu. Pekinas varasiestādes uz to reaģējušas, reģionā pastiprinot represīvo režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!