Foto: LETA

Tieslietu padome vienbalsīgi atbalstījusi Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Gunāra Kusiņa kandidatūru Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam, portālu "Delfi" informēja Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece.

Kusiņš norādīja, ka pieņēmis piedāvājumu kandidēt, jo domā, ka viņa zināšanas un pieredze, kas uzkrāta, 23 gadus vadot Saeimas Juridisko biroju, kā arī Latvijas Universitātē lasot lekcijas konstitucionālajās tiesībās, varētu būt noderīgas ST darbam. Viņaprāt ST darba metodoloģija maz atšķiras no Saeimas Juridiskā biroja darba metodoloģijas – gan vieni, gan otri pārbauda iesniegto likumprojektu atbilstību Satversmei.

Tāpat nevajadzētu būt bažām par iespējamu interešu konfliktu, ja kā ST tiesnesim viņam jānostājas "otrā pusē" un jāvērtē Saeimas pieņemto likumu atbilstība Satversmei. "Šajā gadījumā ir tikai viena puse, tas ir, Satversme," norādīja Kusiņš, uzsverot, ka Juridiskais birojs Saeimu Satversmes tiesā pārstāvējis tikai tad, ja biroja juristiem nav bijuši iebildumi pret Saeimas pieņemto likumu. Kandidāts norādīja arī uz vairākiem gadījumiem, kad Saeimas deputāti kļuvuši par Satversmes tiesas tiesnešiem, proti, arī Aivars Endziņš, Romāns Apsītis, Ilma Čepāne pirms darba ST ir bijuši parlamenta deputāti. "Galvenais ir objektīva un neatkarīga cilvēka pārliecība, nevis tas, kur cilvēks pirms tam strādājis," sacīja Kusiņš.

Jauns ST tiesnesis vajadzīgs, jo 2014.gada 5.februārī pilnvaras beidzas līdzšinējā priekšsēdētājam Gunāram Kūtrim, ko Saeima amatā apstiprināja 2004.gadā pēc desmit Saeimas deputātu priekšlikuma.

Gunāra Kusiņa kandidatūru izvirzīja 12 Saeimas deputāti, jo Satversmes tiesas likums paredz, ka nākamo kandidātu izvirza tā pati institūcija, kas bija izvirzījusi iepriekšējo. ST tiesnešus apstiprina Saeima, uzklausot Tieslietu padomes viedokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!