Foto: LETA

Tieslietu sistēma nedrīkst atpalikt no sabiedrības izvirzītajām prasībām, ceturtdien Tieslietu ministrijas un tiesu sistēmas darbinieku apbalvošanas pasākumā sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Uzrunā premjers uzsvēra, ka Latvijas valsts simtā dzimšanas diena ir arī Latvijas tieslietu sistēmas simtā gadadiena.

"Mēs biežāk runājam par valsts dibinātāju nacionālo stāju un pārliecību, bet daudz retāk par tiem juristiem, kuri Latvijas valsts pamatus aprakstīja konkrētos dokumentos. Tie radās politiskos strīdos un konkurencē, bet gala tekstu radīja profesionāli juristi, kuri bija ieguvuši tiem laikiem izcilu izglītību dažādu valstu augstskolās," pauda Kučinskis.

Viņš norādīja, ka, laikam ritot un mainoties politiskajām iekārtām, tieslietu sistēma ir piedzīvojusi dramatiskas pārmaiņas, kas turpinājās arī pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas un vēl nav pabeigtas. "Tas nav pārmetums, jo sabiedrības attīstība gandrīz vienmēr apsteidz tieslietu sistēmas attīstību. Tas pat ir labi, ja tieslietu sistēma saglabā tai dabiski piemītošo inerci, jo tā ļauj detalizētāk izanalizēt visu politisko un juridisko lēmumu iespējamās sekas. Protams, šai medaļai ir arī otra puse, tieslietu sistēma nedrīkst atpalikt no sabiedrības izvirzītajām prasībām un tajā nobriedušajām vajadzībām," sacīja Ministru prezidents.

Pēc Kučinska domām, Latvijas tieslietu sistēmas attīstības mērķos būtu jāieraksta divi vārdi - uzticība un tehnoloģijas.

"Sabiedrības uzticība ir absolūti nepieciešams jebkuras tieslietu sistēmas pamats. Patiesībā tās eksistences jēga balstās tikai un vienīgi sabiedrības uzticībā. Tehnoloģijas jeb digitālo resursu ieviešana ir viens no veidiem, kā padarīt tieslietu sistēmu pieejamāku un caurspīdīgāku. Tas ir veids, kā vairot sabiedrības uzticību tieslietu sistēmai. Zinu, ka darbs digitālo risinājumu ieviešanā notiek un tās nemitīgi tiek pilnveidotas," uzsvēra premjers un piebilda, ka viņš uzticas Latvijas tieslietu sistēmas darbinieku profesionālismam un patriotismam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!