Foto: DELFI

Nule par Satversmes tiesas (ST) tiesnesi apstiprinātā Alda Laviņa mērķis ST ir stiprināt tiesas autoritāti, veidojot argumentētus Satversmes tiesas nolēmumus, aģentūrai LETA norādīja Laviņš.

Kā ziņots, Saeimas deputāti 3.aprīlī par ST tiesnesi apstiprināja līdzšinējo Augstākās tiesas (AT) tiesnesi Laviņu. Saskaņā ar Saeimas lēmumu viņš ST tiesneša amatā stāsies 25.aprīlī.

Laviņš norādīja, ka tiesību nozares, kuras viņš pārzina labāk, ir civiltiesības un administratīvās tiesības.

Jautāts, vai viņš ir gatavs kandidēt uz ST priekšsēdētāja amatu, Laviņš atbildēja, ka, lai arī viņam ir tiesu iestādes vadītāja pieredze, tiesnesis nedomā pretendēt uz priekšsēdētāja amatu.

"Vispirms ir nepieciešams detalizēti iepazīt attiecīgās tiesu iestādes darba organizāciju, iepazīt kolektīvu, saprast lietas, kas būtu uzlabojamas, un tikai tad var apsvērt perspektīvas par iestādes vadīšanu," pauda Laviņš.

Kā ziņots, iepriekš Laviņa kandidatūru vienbalsīgi bija apstiprinājusi Saeimas Juridiskā komisija. Arī Tieslietu padome vienbalsīgi atbalstīja Laviņa kandidatūru ST tiesneša amatam. Laviņu amatam bija izvirzījis AT plēnums.

Laviņš tiesneša amata pienākumus pilda kopš 1999.gada. Līdz 2003.gadam viņš bija Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesis. No 2003.gada līdz 2004.gadam viņš bija Rīgas apgabaltiesas tiesnesis, no 2004.gada līdz 2008.gadam Laviņš bija Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētājs, bet kopš 2008.gada bija AT tiesnesis-senators Administratīvo lietu departamentā, pēc tam - Civillietu departamentā.

Brīva tiesneša vieta ST radās, jo 24.martā tehniski beidzās pašreizējās ST priekšsēdētājas Aijas Brantas pilnvaras, kuru šajā amatā Saeima pirms desmit gadiem apstiprināja pēc AT plēnuma priekšlikuma.

Saskaņā ar Satversmes tiesas likumu Saeima citu tiesnesi apstiprina pēc tās pašas institūcijas priekšlikuma, kura bija izvirzījusi iepriekšējā tiesneša kandidatūru.

Kā aģentūrai LETA norādīja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska, tiesas priekšsēdētāja vēlēšanu datums būs noteikts tad, kad Brantai pilnvaras būs beigušās un amatā būs atnācis Laviņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!