Foto: LETA
Tiesnešu ētikas komisija 28.februārī varētu lemt par jautājuma iekļaušanu darba kārtībā saistībā ar Augstākās tiesas (AT) tiesneša Aigara Strupiša pieņemto lēmumu sava bijušā klienta lietā, informēja Tiesu administrācijā.

Kā nedēļas nogalē vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "de facto", pirms pieciem gadiem Strupišs vēl kā jurists sniedza atzinumu uzņēmumam "Pilsetprojekts Invest", savukārt pērn kā Augstākās tiesas (AT) tiesnesis noraidīja kasācijas sūdzību, kas bija par labu "Pilsetprojekts Invest" interesēm, norāda raidījums.

No lietas materiāliem izriet, ka pirms nepilniem septiņiem gadiem uzņēmumam "Latvijas projektēšanas sabiedrība" dalībnieku mazākums ar tiesas lēmumu panāca, ka vairākumam tika atņemtas balsstiesības. Tāpat īsā laikā tika iecelta uzņēmuma jauna valde, iztukšoti bankas konti un noslēgti fiktīvi līgumi, vēstīja raidījums. Šajā lietā apsūdzētie ir uzņēmuma bijušais valdes loceklis Dzintars Skujiņš un zvērināts advokāts Mārcis Miķelsons. Abi apsūdzētie savu vainu noliedz.

Šo gadu laikā paralēli kriminālprocesam uzņēmuma dalībnieku vairākums dažādās tiesvedībās centās atgūt zaudēto ietekmi. Vienā no šādām lietām toreizējs jurists Strupišs sniedza savu atzinumu. Ar Miķelsonu saistītai firmai "Pilsetprojekts Invest", visticamāk, tas bija nepieciešams, lai panāktu, ka civillietu izskata citā tiesā, norādīja raidījums.

Dažus gadus vēlāk Strupišs kļuva par AT tiesnesi. Pērn decembrī Strupišs atteica ierosināt tiesvedību saistībā ar kasācijas sūdzību, kurā vienā pusē bija "Latvijas projektēšanas sabiedrība", bet otrā - "Pilsetprojekts Invest". Strupiša lēmums nebija pārsūdzams.

Sākotnēji Strupišs raidījumam norādīja, ka īsti neatceras savu saistību ar "Pilsetprojekts Invest". Vēlāk viņš rakstiski paskaidrojis, ka kopumā Miķelsonam sniedzis divus juridiskos atzinumus. Prokuratūras ieskatā Miķelsons savulaik bijis "Pilsetprojekts Invest" faktiskais vadītājs un patiesā labuma guvējs, uzsvēra raidījums.

Strupišs neuzskata, ka viņa lēmumā būtu saskatāms interešu konflikts. Kopš viņa saistības ar uzņēmumu pagājuši vairāk nekā divi gadi. Savukārt no Tiesnešu uzvedības principiem izrietot, ka būtu jāatsakās no līdzdalības tiesvedībās, kurās varētu rasties priekšstats, ka tiesnesis jautājumu nespēj izlemt objektīvi.

Tiesnešu ētikas komisija jaunnedēļ, 28.februārī, atkārtoti vērtēs arī jautājumu par AT tiesneša Intara Bistera rīcības ētiskumu saistībā ar atsevišķu lietu objektīvu izskatīšanu, kurās iesaistīts advokāta Mārča Miķelsona vārds. Komisijai pieprasījumu sniegt atzinumu par tiesneša Bistera rīcības ētiskumu bija nosūtījis AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka tiesnesis bija piedalījies kādā Miķelsona saviesīgā pasākumā, ko apliecināja 2009.gadā tapusi fotogrāfija. Bijusī advokāta sieva raidījumam norādīja, ka Bisters un Miķelsons esot bijuši draudzīgās attiecībās, lai gan tiesnesis raidījumam to noliedza.

Pats tiesnesis paskaidrojumā AT priekšsēdētājam, kā arī, skaidrojot situāciju kolēģiem Civillietu departamenta tiesnešu kopsapulcē, noliedza personīgu draudzību ar advokātu un viņa ģimeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!