Satversmes tiesas (ST) tiesnese Kristīne Krūma ir informējusi tiesu, ka viņa atstās tiesneša amatu pēc pašas vēlēšanās, portālam "Delfi" pavēstīja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Krūma nolēmusi amatu pamest pirms pilnvaru beigām, un darbu turpinās līdz šā gada 15. oktobrim.

Tiesnese Krūma otrdien pastāstīja, ka atstāt ST tiesneša amatu pēc pašas vēlēšanās, viņa nolēmusi gan tādēļ, ka viņas amata pilnvaru laiks tuvojas beigām, gan tādēļ ka saņēmusi darba piedāvājumu no Rīgas Juridiskās augstskolas (RJA).

"Man bija ļoti garas pārdomas par to vai iet prom no ST, bet nāca Rīgas Juridiskās augstskolas piedāvājums. Ļoti konkurētspējīgs", pastāstīja Krūma. Viņa skaidroja, ka sakarā ar to, ka Mārtiņš Mits atstāj prorektora amatu un dodas strādāt un Eiropas Cilvēktiesību tiesu, šis amats piedāvāts viņai.

Tāpat Krūma arī norādīja, ka darbs ST viņai ir ļoti svarīgs, tomēr, ņemot verā, ka viņa "ilgstoši ir darbojusies akadēmiskās karjeras jomā", viņa izšķīrās par labu RJA prorektora amatam.

ST tiesnese arī skaidroja, ka, lai arī RJA prorektora amats ir vakants jau šobrīd, tomēr viņa apzinoties viņas darba nozīmi tiesā, vēlas pabeigt tās lietas, kuras ir iesāktas.

Krūmu ST tiesneses amatam izvirzīja 10 Saeimas deputāti. Viņa amatā tika apstiprināta 2007. gada aprīlī un viņas pilnvaru termiņš beigtos 2017. gadā. ST ir informējusi Saeimu par Krūmas tiesneša pilnvaru izbeigšanos, norādīja tiesā.

ST ir septiņi tiesneši un tos apstiprina Saeima. Trīs ST tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā 10 Saeimas deputātu priekšlikuma, divus - pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus - pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma.

Par ST tiesnesi var kļūt Latvijas pilsonis, kas ir ieguvis augstāko profesionālo vai akadēmisko izglītību (izņemot pirmā līmeņa profesionālo izglītību) tiesību zinātnē un arī maģistra (tostarp augstāko juridisko izglītību, kas tiesību ziņā pielīdzināma maģistra grādam) vai doktora grādu. Tāpat nepieciešams vismaz 10 gadus ilgs darba stāžs juridiskajā specialitātē vai zinātniski pedagoģiskajā darbā tieslietu specialitātē zinātniskajā institūcijā vai augstākās izglītības iestādē.

ST tiesnesim jābūt vismaz 40 gadus vecam un ar nevainojamu reputāciju.

ST tiesneša pilnvaru termiņš ir 10 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!