Foto: LETA

Tiesu lēmumi, ar kuriem atstāts spēkā Valsts valodas centra (VVC) noteiktais 140 eiro naudas sods saistībā ar pašvaldības saziņu sociālajos tīklos svešvalodās – krievu un angļu valodā, ir politiski, neprofesionāli un nekompetenti, savā kontā sociālajā tīklā “Facebook” paziņojis Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

Jau vēstīts, ka ir stājies spēkā Ušakovam piemērotais sods saistībā ar pašvaldības saziņu sociālajos tīklos. Ušakovs Rīgas apgabaltiesā pārsūdzēja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas lēmumu nemainīt VVC direktora lēmumu. Apgabaltiesa 13.martā atteicās ierosināt apelācijas tiesvedību un pārskatīt pirmās instances spriedumu.

"Agrāk es atturējos un nekomentēju Latvijas tiesu lēmumus. Taču šajā situācijā abu instanču lēmumi ir politiski, neprofesionāli un nekompetenti. Tiesnešiem, kas pieņēma šādu lēmumu, nav vietas tiesu sistēmā. Tieši šādu tiesnešu dēļ Latvijas sabiedrība sen pārstāja ticēt tiesu varas godīgumam un taisnīgai attieksmei," raksta Ušakovs, norādot, ka par abu lēmumu kvalitāti šobrīd tiek gatavota sūdzība Tieslietu padomei, kā arī juristi jau sākuši gatavot pieteikumu Satversmes tiesā un dokumentus Eiropas Cilvēktiesību tiesai.

"Runa nav par soda apmēru, bet gan par principu. Vai spējat iedomāties, ka Francijā sodītu Parīzes mēru par to, ka pilsētas dome tvīto ne tikai franciski, bet arī angliski vai vāciski? Vai arī, ka kāds sodītu Stokholmas, Kopenhāgenas vai Berlīnes mēru par valodu izmantošanu sociālajos tīklos, kas nebūtu zviedru, dāņu vai vācu valoda? Nekas tāds nevienam pat prātā nevar ienākt," norāda Rīgas mērs.

Viņš arī atgādina, ka savulaik ar kolēģiem ir vērsies Satversmes tiesā par politisko aģitāciju sociālajos tīklos, un pēc tam Saeima grozījusi likumu. "Tā kā liksim sakārtot likumdošanu arī šajā laukā," raksta Ušakovs.

"Rīgas dome turpinās saziņu ar pilsētniekiem sociālajos tīklos gan latviski, gan krieviski, gan angliski. Ja vajadzēs – arī citās valodās. Nekas mūsu politikā un pieejā nemainīsies," uzsver Rīgas mērs.

Jau vēstīts, ka Vidzemes priekšpilsētas tiesa spriedumā secināja, ka pašvaldībai saziņā ar iedzīvotājiem arī sociālajos tīklos jālieto tikai valsts valoda.

Valsts valodas likums nosaka, ka valsts un pašvaldības iestādes sabiedrības informēšanai paredzēto informāciju sniedz tikai valsts valodā un tikai atsevišķos izņēmuma gadījumos - svešvalodā.

"Tās ir likuma nepārprotamas prasības, bet arī no cilvēciskā viedokļa, ja vēlamies iesaistīt cilvēkus, kas mums līdzās runā citā valodā, piemēram, krievvalodīgos. Mēs ne vien nepalīdzam viņiem integrēties, mēs vienkārši liekam akmeņus viņu ceļā, šajā integrācijas ceļā," iepriekš norādīja VVC direktora vietniece Ingrīda Bērziņa.

Latvijas tiesu sistēmas praksē šis ir pirmais spriedums, kas skar pašvaldības saziņu sociālajos tīklos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!