Foto: PantherMedia/Scanpix
Valdība šodien apstiprināja Tiesu varas un tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku cilvēkresursu kapacitātes stiprināšanas un kompetenču attīstīšanas plānu 2015.-2020.gadam, kuram nepieciešams finansējums 11 759 617 eiro apmērā.

Plānu sagatavoja Tieslietu ministrija (TM). Valdība lēma, ka līdz 2018.gadam TM ir jāsagatavo un Ministru kabinetā jāiesniedz informatīvais ziņojums par plāna īstenošanas starpposma novērtējumu.

Kā skaidro ministrijā, plāns izstrādāts, lai īstenotu cilvēkresursu kapacitātes stiprināšanu tiesu varā, tādējādi nodrošinot ātrāku, kvalitatīvāku lietu izskatīšanu komercdarbības vides uzlabošanas sekmēšanai. Ar Eiropas Savienības (ES) fonda finansējuma saņemšanu tiek plānots pilnveidot tiesu varas un tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku kvalifikācijas paaugstināšanas sistēmas modeli un saturu, izstrādājot un ieviešot apmācību programmas, kas balstītas uz jaunākajiem zinātnes sasniegumiem tiesību nozarē un starptautisko normatīvo dokumentu piemērošanas praksi, vienlaikus nodrošinot personības attīstību, pilnveidojot profesionālo meistarību atbilstoši konkrētās profesijas prasībām, kā arī īpašu uzmanību pievēršot tiesu un tiesībsargājošo institūciju personāla kompetences paaugstināšanai komercdarbības vides uzlabošanas sekmēšanai.

Attiecībā uz tiesu varas un tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku nepieciešamo zināšanu, prasmju un iemaņu nodrošināšanu iecerēts pilnveidot apmācību saturu, programmas un apmācību institucionālo modeli, izstrādājot e-apmācību modeli, individualizējot prasmju un zināšanu novērtējumu, radot mācību programmu individualizācijas līmeni, ieviešot starpdisciplināru pieeju apmācību programmu plānošanā un īstenošanā starp tiesu varu un tiesībaizsardzības iestādēm, izstrādāt ilglaicīgu un stabilu mācību stratēģiju un nodrošināt secīgu, nepārtrauktu mācību procesu, tādējādi veicinot tiesnešu un tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku kompetences celšanu.

Kopumā rezultātā iecerēts, ka tiks veicināta sabiedrības uzticēšanās tiesu varai, celta tiesnešu un tiesas darbinieku kompetence, konkrēti vērtējot, piemēram, atcelto tiesas lēmumu īpatsvaru, uzlabotas tiesiskās sadarbības, svešvalodu, informācijas tehnoloģiju prasmes, uzlabota izpratne par tiesu ekspertīžu jomu, ES tiesībām, cilvēktiesībām.

Tāpat tiek prognozēts, ka tiks efektivizēts kvalitatīvu cilvēkresursu piesaistes process tiesu varai, veicināta alternatīvo domstarpību risināšanas veidu izmantošana un izpratne par tiem.

Kā skaidro ministrijā, iepriekš aprakstīto problēmu risināšanai un izvirzīto uzdevumu ieviešanai plānots piesaistīt ES fonda līdzekļus. Kopējais tiesu varas un tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku kapacitātes celšanai pieejamais indikatīvais finansējums ir 11 759 617 eiro, no kuriem 85% jeb 9 995 674 eiro veido ES finansējums, bet 15% jeb 1 763 943 eiro ir nacionālais publiskais finansējums.

Papildus ES fondu līdzfinansējumam paredzēts saglabāt ikgadējo valsts budžeta finansējumu, ar kuru līdz šim ir tikušas nodrošinātas apmācības. Minētais finansējums tiks izmantots, lai iespēju robežās nodrošinātu ieviesto apmācību programmu ilgtspēju un kontinuitāti arī pēc ES fondu plānošanas termiņa beigām, piemēram, izstrādājot atbilstošas informācijas tehnoloģiju sistēmas apmācību programmām elektroniskā vidē, kā arī veicot citus pasākumus.

Tāpat attiecīgām apmācību tēmām un pētījumiem tiks izstrādāti projekti un, ja attiecināms, piesaistīti līdzekļi no Eiropas Komisijas īpašajām programmām "Tiesiskums" un "Tiesības un pilsonība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!