Foto: Reuters/Scanpix
Latvija kavējas parakstīt tā saukto Stambulas konvenciju, kas liek valstij vairāk piestrādāt pie tā, lai tiktu novērsta vardarbība pret sievietēm, sestdien ziņoja TV3 Ziņas.

Par konvenciju atbildīgā Labklājības ministrija (LM) norāda, ka visi nepieciešamie likuma grozījumi ir pieņemti, taču konvencija netiek parakstīta Tieslietu ministrijas vilcināšanās dēļ, kas, iespējams, saistīts ar tikumības aizstāvju ieinteresētību.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) apstiprināja, ka ir pasūtījis atkārtotu dokumenta analīzi, lai gan LM nekādas pretrunas dokumentā nesaskata. Konvencijā 99% esot atbalstāms, taču dažām normām esot nepieciešama padziļināta juridiskā analīze, par kuru Rasnačs gan varēšot runāt tikai pēc 30. aprīļa un ekspertu juridiskajiem izvērtējumiem.

Savukārt Saeimas deputāte un Eiropas Padomes parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere secina, ka, vai nu tā ir liela muļķība, vai pat ļaunprātība. Viņa skaidroja, ka Krievija, kurai ir interesanta retorika par sievietes lomu, izsaka līdzīgus argumentus un konvenciju neparaksta. "Izskatās, ka Krievijas retorika ir atradusi arī dzirdīgas ausis Tieslietu ministrijā," norādīja Lībiņa-Egnere.

TV3 Ziņas norādīja, ka ieinteresēta dokumenta neparakstīšanā ir asociācija "Ģimene", kas iepriekš kopā ar Nacionālo apvienību atbalstījusi tā dēvētos "tikumības grozījumus". Biedrība uzskata, ka Stambulas konvencija nav ratificējama, jo pieļaus poligāmiju, jo tajā iekļauts jēdziens "sociālais dzimums".

Ziņu raidījums arī citēja biedrības mājas lapā atrodamo informāciju - "daba cilvēkus iedala divos dzimumos (ang. sex) – sieviete (XX hromosomas) un vīrietis (XY hromosomas), savukārt dzimti jeb sociālo dzimumu (pēc Konvencijas autoru domām) cilvēks var izvēlēties pats – tā ir tikai sociāls, audzināšanas vai kulturāls produkts. Konvencija paver iespējas vardarbībai pret sievietēm un bērniem, jo paredz nediskrimināciju pret publisko labierīcību lietotājiem, kuri sevi pieskaita pie dzimuma, kas nesakrīt ar viņu bioloģisko dzimumu."


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!