Foto: Shutterstock

Tieslietu ministrija (TM) izstrādājusi Bērnu antisociālās uzvedības prevencijas likumprojektu, lai ieviestu sistēmu bērnu antisociālas uzvedības cēloņu novēršanai, informēja ministrijas pārstāve Lana Ivulāne.

TM noteikusi, ka likumprojektam ir jāsasniedz vairāki mērķi, tostarp jāveicina bērnu atturēšanās no pretlikumīgām darbībām, jānovērš riski, jāveido un jānostiprina bērnu vērtību orientācija, jāmaina bērna uzvedība un attieksme pret sevi un apkārtējiem, kā arī jāveicina bērnu iekļaušanās sabiedrībā.

Tāpat ar šo likumu ir nepieciešams stiprināt bērna likumisko pārstāvju lomu bērnu antisociālas uzvedības prevencijā, kā arī ir jāsekmē efektīvs bērnu tiesību aizsardzības speciālistu sadarbības modelis bērna un viņa likumisko pārstāvju atbalstam.

Ar likumprojektu Latvijā plānots ieviest sistēmu, kas paredz, ka bērns ir nevis jāsoda par antisociālas uzvedības izpausmēm, bet gan primāri ir jānovērš šīs uzvedības cēloņi.

Likumprojekts paredz plašāku sabiedrības iesaistīšanos gan bērnu ar antisociālu uzvedību identificēšanā, gan noteikto uzvedības problēmu cēloņu risināšanā, skaidro TM. "Liela nozīme bērna uzvedības problēmu risināšanā paredzēta starpinstitūciju koordinētai sadarbībai, kā arī vecāku lomas stiprināšanai," uzsver ministrijā.

Likumprojekts izstrādāts sadarbībā ar bērnu tiesību aizsardzības jomas profesionāļiem gan valsts iestādēs, gan nevalstiskajās organizācijas, un patlaban tas tiek gatavots izsludināšanai valsts sekretāru sanāksmē.

Iepriekš Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē Iekšlietu ministrijas (IeM) pārstāve norādīja uz to, ka bērnu noziedzības novēršanu un bērnu aizsargāšanu pret noziedzīgiem nodarījumiem apgrūtina starpinstitūciju sadarbības problēmas.

Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu pamatnostādņu novērtējumā esot secināts, ka nepietiekamā institūciju sadarbība veicina to, ka institūcijas rīkojas tad, kad noziedzīgais nodarījums jau noticis, tomēr būtiski strādāt jau laikus, lai novērstu nodarījuma notikšanu.

Labklājības ministrijas (LM) Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākais eksperts Lauris Neikens teica, ka daļu problēmu varētu atrisināt tieši izstrādātais Bērnu antisociālās uzvedības prevencijas likumprojekts, kas februārī tiks izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!