Foto: DELFI

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Nacionālā apvienība) uzdevis viņa vadītajai ministrijai izpētīt piemērojamos soda mērus par kāpšanu Vanšu tiltā un iespējas tos paaugstināt.

Bordāns sacīja, ka viņš uzdevis kolēģiem izpētīt, vai līdz šim ir pietiekami pareizi kvalificēti pārkāpumi, kad mēģināts kāpt Vanšu tiltā.

"Mēs izpētīsim, vai ir iespējams tiesiski.. paaugstināt sodus vai tas ir vienkārši [soda] piemērošanas jautājums. Varbūt, ka līdz šim nav bijis praktizēts piemērot [sodus] tā, ka tie kāpēji zina ‒ ja viņi nokāps lejā, tad neizbēgami arī viņiem būs materiāli zaudējumi un par to jāatbild," sacīja Bordāns.

Patlaban kāpšana Vanšu tiltā tiek klasificēta kā huligānisms un par to var piemērot brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai arī naudas sodu līdz piecdesmit minimālajām mēnešalgām.

Viņš arī uzsvēra, ka kāpēji Vanšu tiltā nodara zaudējumus ne tikai valstij, bet arī sabiedrībai.

"Neapšaubāmi, tas nodara ekonomikai zaudējumus, apturot kustību pāri tiltam, turklāt pāri stratēģiskam tiltam, kurš ved uz lidostu un Rīgas centru. Tas bieži vien notiek arī darba laikā. Tā ir tā viena puse, nerunājot par šo morālo aspektu, cilvēku emocionālo satricinājumu, kas ir nemitīgi, klausoties par nāves gadījumiem vai nāves apdraudējumu," teica Bordāns.

Tieslietu ministrs gan atzina, ka sodi nav vienīgais risinājums, lai risinātu šo problēmu, jo tiltā kāpēji mēdz būt dažādi, arī psihiski nelīdzsvaroti, un, iespējams, šādus kāpējus sodi neatturēs, tamdēļ jābūt arī tehniskām iespējām atturēt kāpējus no Vanšu tilta.

Jau ziņots, ka pēdējo divu dienu laikā divas reizes mēģināts uzkāpt Vanšu tilta vantīs.

Svētdienas naktī, neskatoties uz nožogojumiem, tilta virsotnē uzkāpa 1986.gadā dzimis jaunietis, kurš bijis reibumā un tilta vantīs izdomājis kāpt, jo sastrīdējies ar draudzeni. Savukārt pirmdienas rītā Vanšu tiltā uzkāpa 1988.gadā dzimis jaunietis, kurš, iespējams, lietojis narkotiskās vielas. Šis jaunietis vēlējies savai draudzenei parādīt, cik spēcīgs viņš ir.

Par abiem gadījumiem Valsts policijā sākts kriminālprocess par huligānismu.

Rīgas mērs Nils Ušakovs pirmdien paziņoja, ka jau šonedēļ tilta vantis notīs ar dzeloņstieplēm un tiltam pieslēgs signalizāciju, lai atturētu kāpējus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!