Foto: F64
Pēc premjera lēmuma neslēgt divpusējo vienošanos ar Tautas partiju (TP) par neatliekamajiem darbiem "ekonomikas glābšanai" un aicinājuma turpināt kopīgu darbu valdībā, lielākais koalīcijas partneris TP trešdien nolēma atsaukt savus ministrus un pamest Valda Dombrovska (JL) Ministru kabinetu, kurš pie varas ir tikai gadu.

Foto galerija

TP atsauc savus ministrus no valdības, žurnālistiem apstiprināja partijas līderis Andris Šķēle. Vienlaikus Šķēle atkārtoti apliecināja, ka TP negāzīs Dombrovska valdību – neierosinās un neatbalstīs valdības demisiju. Tādejādi līdz oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām Dombrovska valdība varētu strādāt mazākumā.

Viņš norādīja, ka premjera atbildes vēstulē TP nav saņēmusi atbildi pēc būtības ne uz vienu no izvirzītajiem punktiem. "Neviena rindiņa nebija pēc būtības," sacīja Šķēle.

Viņš norādīja, ka TP aiziet opozīcijā un centīsies tajā panākt savas programmas īstenošanu. Viņš gan nenosauca potenciālos sadarbības partnerus, kas varētu palīdzēt īstenot TP priekšlikumus, norādot, ka tās varētu dažādas partijas.

Balsojumā atturējušies vien divi TP deputāti, taču visa TP frakcija vienoti aiziet opozīcijā.

TP paziņojumā medijiem pausts, ka "Dombrovska darbība ir neizlēmīga noklusēšana un laika vilkšana". "Dombrovska atteikšanās no piedāvātās vienošanās liecina, ka turpmākais valdības kurss acīmredzot būs vērsts uz nodokļu paaugstināšanu, neefektīva valsts aparāta saglabāšanu un nepopulāru lēmumu atlikšanu pēc vēlēšanām," pauž TP, norādot, ka "Ministru prezidents šodien tikai pastiprināja TP paustās bažas, ka pēc Saeimas vēlēšanām var atkārtoties pašvaldību vēlēšanu laikā piedzīvotais, kad premjerministrs priekšvēlēšanu periodā melo par gaidāmajiem lēmumiem".

"Apzinoties politiskās un ekonomiskās situācijas nopietnību, Tautas partija apstiprina, ka nodrošinās politisko stabilitāti un sniegs atbalstu valdībai tajos jautājumos, kas atbilst minēto četru punktu būtībai," norādīts TP paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Tautas partija (TP), "lai nodrošinātu tautsaimniecības izaugsmi", pagājušā nedēļā piedāvāja premjeram parakstīt divpusēju vienošanos ar četriem punktiem. Tā paredzēja apņemšanos nevirzīt un neatbalstīt lēmumus par nodokļu paaugstināšanu šogad un nākamgad, līdz 1.maijam iesniegt likumprojektus par valsts pārvaldes reformu un ministriju skaita samazināšanu, līdz 1.jūnijam valdībā sākt skatīt nākamā gada budžeta projektu, kā arī nekavējoties uzsākt darbu pie Sabiedriskā līguma noslēgšanas ar sociālajiem partneriem. Atbildi no premjera TP gaidīja līdz trešdienai.

Koalīcijas partijas jau pirmdien noraidīja TP ierosinājumu slēgt divpusēju līgumu ar premjeru, taču Dombrovskis aicināja partnerus tuvāko divu nedēļu laikā izvērtēt TP piedāvājumu un pēc tam kopīgi lemt par visas koalīcijas atbalstu kādiem no šiem punktiem. Pret divpusēju līgumu ar premjeru asi iebilda koalīcijas partneri – Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis šādu TP rīcību salīdzināja ar vistu, kas gatavojas perēt, savukārt JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (JL) norādīja, ka "ultimātus var uzstādīt sievasmātes virtuvē, nevis koalīcijas partneriem".

Premjers trešdien sniedza atbildi TP, kurā aicināja partiju palikt valdībā un turpināt darbu, taču noraidīja līguma ieceri.

"Kaut arī tuvojas vēlēšanas un to iespaidu mēs izjutīsim arvien vairāk, par valsti patiesi atbildīga politika nedrīkst būt tikai egocentriska un ultimatīva. Viena partija nevar kļūt par politiskās stabilitātes garantu valstī, kur varas koalīcijā pārstāvētas piecas partijas. Tādēļ kopīgi uzsāktais darbs ir jāturpina, jo tā ir mūsu kā valdības partiju atbildība pret valsti kopumā un arī katrai pret saviem vēlētājiem. Aicinu Tautas partiju turpināt darbu koalīcijā līdz šīs valdības termiņa beigām!" teikts premjera vēstulē TP.

Pēc lielākās koalīcijas partijas – TP – aiziešanas no valdības, Ministru kabinets Saeimā zaudēja 19 deputātu balsis. Koalīcijai kopumā palikušas 44 balsis ("Pilsoniskā Savienība" – 7, "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK – 5, JL – 15, ZZS – 17), taču deputāts Leopolds Ozoliņš (ZZS) ilgstoši slimo un sēdes neapmeklē. Vēl valdība var rēķināties ar trīs SCP deputātu atbalstu.

Pašlaik opozīcijā esošajai LPP/LC, ar kuru JL plāno sākt sarunas par dalību valdībā, ir desmit deputātu balsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!